Ontwerp wapens VS gehackt

Chinese hackers hebben toegang gekregen tot de ontwerpen van tientallen geavanceerde Amerikaanse wapensystemen en andere gevoelige gegevens. Blauwdrukken die via cyberspace zijn bekeken, betreffen anti-raketverdediging (waaronder de nieuwste versie van het Patriot-luchtafweersysteem), jachtvliegtuigen (onder andere de F-35 Joint Strike Fighter) en marineschepen.

Dat heeft The Washington Post gemeld op basis van een geheim rapport van een wetenschappelijke adviescommissie aan het Amerikaanse ministerie van Defensie. In januari werd de openbare versie van het rapport al gepubliceerd, zonder de bijzonderheden die The Washington Post nu heeft gepubliceerd over de vitale wapensystemen die de hackers in het vizier zouden hebben gehad.

Eerder deze maand schreef het Pentagon in een rapport aan het Congres dat China via spionage niet alleen op de hoogte wil komen van Amerikaanse plannen, maar met de in handen verkregen kennis ook zijn eigen militaire technologische ontwikkeling wil versnellen. Zo poogt China zijn militaire achterstand versneld en goedkoper in te lopen.

Cyberspionage heeft ook in Australië tot ophef geleid. Televisiezender ABC meldde gisteren dat Chinese hackers de blauwdrukken van het binnenkort in gebruik te nemen hoofdkantoor van de inlichtingendienst ASIO in Canberra hebben gestolen. Maar premier Julia Gillard noemde de berichtgeving „onzorgvuldig”. Minister van Buitenlandse Zaken Bob Carr zei dat de goede relatie met China niet in gevaar komt.