Anne Vondelingprijs voor NRC-correspondent Caroline de Gruyter

Caroline de Gruyter, correspondent voor NRC in Brussel, krijgt de Anne Vondelingprijs, die jaarlijks wordt toegekend aan een journalist die politiek op een heldere manier weet te verwoorden.

Twitter avatar pvdmeersch peter vandermeersch Onze geweldige correspondent in Brussel Caroline de Gruyter (NRC) wint de Anne Vondelingprijs!
Twitter avatar SaskiaWaterland Saskia van Loenen #NRC feliciteert correspondent Caroline de Gruyter met de Anne Vondelingprijs! Bloemen en applaus in het NRC Café. http://t.co/VvxRtKnvzX

De Gruyter was tussen 1994 en 1999 correspondent voor onder meer NRC en Elsevier in het Midden-Oosten. Tussen 2004 en 2008 zat ze voor NRC in Genève en sinds 2008 in Brussel, van waaruit ze de afgelopen jaren veelvuldig verslag heeft gedaan van de problemen in de eurozone. De prijs omvat een beeldje van Anne Vondeling en een geldbedrag van 2.500 euro.

De jury prijst De Gruyter in het bijzonder voor het artikel Eindspel om Griekenland (zie onder), dat op 6 oktober vorig jaar verscheen. Het artikel is volgens de jury ‘exemplarisch voor haar vakwerk’.

“In dit verhaal toont De Gruyter dat zij in staat is om de ingewikkelde materie over de eurozone zeer toegankelijk, goed gedocumenteerd en voortreffelijk geschreven te presenteren.”

De Gruyter is volgens het panel verder ‘zeldzaam goed geïnformeerd’.

D66-man en jurylid Thom de Graaf had het vorige maand op Twitter over een ‘sterk aanbod’:

Twitter avatar Thdegraaf Thom de Graaf Vanavond de inzendingen voor de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek doorgenomen. Sterk aanbod dit jaar. Wordt lastige keuze.

De prijs, vernoemd naar PvdA-politicus Anne Vondeling (1916-1979), wordt dit jaar voor de 32ste keer uitgereikt. Vorig jaar ging hij naar NOS-journalist Ferry Mingelen, in 2011 kreeg politiek commentator van de Volkskrant Martin Sommer de onderscheiding.

    • Peter Zantingh