Nauwgezet protocol bij bezoek koningspaar

De nieuwe koning is „geen protocolfetisjist”, zei hij een maand geleden nog op tv. Maar bij het eerste provinciebezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima vandaag brengen, aan Groningen en Drenthe, luistert het protocol voor de genodigden nauw. Ze mogen niet met uitgestoken hand op het koninklijk paar afstappen. Ze moeten wachten tot ze aangesproken worden en kunnen de koning en koningin alleen vousvoyeren met ‘majesteit’ of ‘meneer’ of ‘mevrouw’. Iets aanbieden is niet geoorloofd.

Zelf hield het paar zich niet aan het draaiboek, dit eerste provinciebezoek. De koning en koningin arriveerden tien minuten te vroeg bij het provinciehuis aan het Martinikerkhof in Groningen. Toegezongen door honderden scholieren werden ze ontvangen door commissaris van de koning Max van den Berg en burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen. Het verblijf in een Gronings hotel, waar tien kamers waren gereserveerd, was stilgehouden tot na het bezoek.

Gymmende bejaarden: pagina 7