Kortkolom economie

Beltegoed minstens halfjaar houdbaar

Amsterdam. Beltegoed voor mobiele telefoons moet minimaal een halfjaar te gebruiken zijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer van D66, PvdA, PVV, CDA en SP wil dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dit zo snel mogelijk wettelijk regelt. Dat schrijft het Algemeen Dagblad dinsdag. Het voorstel wordt vanavond besproken in de Tweede Kamer. De Consumentenbond overhandigde in april een petitie aan de Tweede Kamer met de wens om beltegoed minimaal een halfjaar houdbaar te maken. Volgens de bond raken bellers samen elke maand 68 miljoen euro aan beltegoed kwijt. Volgens providers als KPN en Vodafone gaan de prijzen omhoog als klanten hun beltegoed langer willen behouden. (Novum)

Japan blijft grootste kredietverstrekker

Amsterdam. Japan was afgelopen jaar voor het 22ste jaar op rij de grootste kredietverstrekker ter wereld. Dat blijkt uit gegevens van de centrale bank van Japan. Gestimuleerd door de waardestijging van de dollar ten opzichte van de yen, kwamen de netto buitenlandse activa van Japan in 2012 uit op 296,3 biljoen yen, op jaarbasis een stijging van 12 procent. Een biljoen yen is 7,6 miljard euro. Het land wordt gevolgd door China (213,6 biljoen yen) en Duitsland (121,9 biljoen yen). Uit de cijfers blijkt dat China nog altijd de grootste houder van Japanse obligaties is. (Dow Jones)

Mecom verkoopt Deense kranten

Amsterdam. Mecom heeft in Denemarken drie van de 47 lokale gratis dagbladen verkocht aan Sjællandske Medier. De verkoop van het bedrijfsonderdeel levert 5 miljoen euro op. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend. Het moederbedrijf van de Nederlandse krantenuitgever Wegener is bezig veel van zijn activiteiten te verkopen. Het bedrijf zette vorig jaar Wegener in de etalage, maar kon de uitgever van lokale kranten niet voor de gewenste prijs slijten. Daarop werd besloten in Nederland eerst de digitale onderdelen te verkopen. (Novum)

Vertrouwen Frankrijk op dieptepunt

Amsterdam. Het Franse consumentenvertrouwen is in mei gedaald naar het laagste niveau ooit. Dat meldt het Franse bureau voor de statistiek. De index die het vertrouwen van de Franse bevolking in de economie weergeeft, kwam uit op een stand van 79, tegen een herziene 83 een maand eerder. Economen rekenden gemiddeld op een stand van 85. De vertrouwensindex staat nu op hetzelfde niveau als het dieptepunt dat in 2008 werd bereikt, aldus het Franse statistiekbureau. (NRC)

Jongere betaalt meer voor autoverzekering

Amsterdam. Jongeren tot 20 jaar betalen meer dan twee keer zo veel voor een autoverzekering als 30-plussers. Dit geldt voor zowel WA-verzekeringen als de uitgebreide allriskverzekering. Dat blijkt vandaag uit een prijsvergelijking van 180.000 polissen door vergelijkingssite Independer. Verzekeraars schatten het risico op ongevallen bij jongeren tot en met 19 jaar hoger in, waardoor zij meer premie betalen. (Novum)