Kortkolom buitenland

AU: zaken Strafhof terug naar Kenia

Addis Abeba. De Afrikaanse Unie (AU) gaat de VN-Veiligheidsraad vragen de Keniaanse zaken voor het Internationaal Strafhof terug te verwijzen naar de Keniaanse justitie. Afrikaanse leiders vinden dat de aanklachten van het Strafhof „zijn ontaard in een soort racistische klopjacht”, zoals AU-voorzitter Hailemariam Desalegn zei. Volgens hem gaan de aanklagers van het Strafhof opzettelijk achter Afrikaanse leiders aan. President Uhuru Kenyatta en vicepremier William Ruto van Kenia moeten later dit jaar terecht staan voor misdaden tegen de menselijkheid tijdens de verkiezingen in Kenia in 2007. (AP, BBC)

Poederbrieven naar kranten in Milaan

Amsterdam. Bij de Milanese kranten Corriere della Sera en Il Giornale zijn gisteren brieven bezorgd met een grijs poeder van nog onduidelijke samenstelling. In identieke korte briefjes, ondertekend door ‘de Gewapende groep voor de verdediging van het volk’, worden president Napolitano en oud-premier Berlusconi met de dood bedreigd als de Napolitano oud-premier Berlusconi tot senator voor het leven zou benoemen. Berlusconi zou dat willen om niet gearresteerd te kunnen worden. Het is onduidelijk wie er achter die ‘Gewapende groep’ schuil gaan. (NRC)

Vulkaanuitbarsting dreigt in Chili

SANTIAGO/BUENOS AIRES. In het grensgebied tussen Chili en Argentinië moeten drieduizend mensen worden geëvacueerd omdat de Copahua vulkaan in de Andes-keten op uitbarsten staat. Kleine aardbevingen en zware regenval teisteren het gebied. Tot nu toe heeft de bijna drieduizend meter hoge berg alleen gaswolken gespuwd, maar seismologen gaven waarschuwingen uit in de hoogste categorie. In december waarschuwden ze ook al voor de Copahue, toen aswolken tot anderhalve kilometer hoogte gespuugd werden. (BBC)

Kadyrov: Tsjetsjeen mag slaan bij voetbal

Amsterdam. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov heeft een landgenoot en scheidsrechter, die een voetballer uit de Oeral in Rusland had geslagen, verdedigd. De Tsjetsjeense arbiter sloeg de speler, nadat die bij een jeugdwedstrijd zijn moeder beledigd had. Kadyrov zei dat hij, als hij scheidsrechter zou zijn geweest, de speler uit Perm zou hebben vermoord. Dat is onwettig maar wel conform de de „tradities en gebruiken” in Tsjetsjenië, aldus Kadyrov. De president is voorzitter van Terek Grozny. In die hoedanigheid ontsloeg hij onlangs de trainer, omdat die geen Europees voetbal heeft gehaald. NRC)

Hoofddoek weer toegestaan in Gent

Gent. Ambtenaren in Gent mogen achter het loket weer een hoofddoek dragen. De gemeenteraad van de Vlaamse stad heeft gisteren het uit 2007 daterende hoofddoekverbod met een krappe meerderheid van 29 stemmen op 51 teruggedraaid, De centrum linkse coalitie, die Gent bestuurt, stemde verdeeld. De christen-democraten waren in meerderheid voor opheffen van het verbod, de liberalen stemden tegen. (NRC)