Kortkolom binnenland

Kwaliteitseisen voor moskee-internaten

Rotterdam. Moskee-internaten hebben met minister Asscher (Integratie, PvdA) een aantal gedragsregels afgesproken. Zo krijgen de internaten een vertrouwenspersoon en moeten alle medewerkers over een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) beschikken. De GGD controleert volgend jaar of de kwaliteitseisen worden nageleefd. De regels zijn vooralsnog niet verplicht, de minister werkt aan een wet die dit mogelijk maakt. In Nederland verblijven doordeweeks honderden kinderen in islamitische internaten. Eerder dit jaar bleek dat ouders die hun kind inschrijven op zo’n internaat, dubbele kinderbijslag ontvangen. Asscher komt nog met een voorstel om dit aan te pakken. (NRC)

Plasterk trekt DigiD spookburgers in

Den Haag. Ongeveer honderdduizend spookburgers raken hun DigiD kwijt. Dat schrijft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer. Het gaat om personen die te boek staan als VOW’er (Vertrokken Onbekend Waarheen) en van wie wordt aangenomen dat ze zijn vertrokken naar het buitenland. Eind 2012 ging het om 427.000 personen. Echter, ongeveer honderdduizend van hen zijn waarschijnlijk toch in Nederland, blijkt uit verschillende bestanden. „Deze mensen hebben er wellicht baat bij om onder de radar te blijven, bijvoorbeeld om geen verkeersboetes te betalen”, schrijft Plasterk. (Novum)

Eis: acht jaar en tbs misbruik meisjes

Breda. Tegen de 28-jarige Steven B. is gisteren door het Openbaar Ministerie acht jaar cel met tbs en dwangverpleging geëist wegens ontvoering en misbruik van drie minderjarige meisjes. Dat meldt een woordvoerder van het OM. B. zou in februari vorig jaar in Oudenbosch een 5-jarig meisje zijn auto ingelokt hebben, waarna hij haar misbruikte. Na ongeveer een uur liet de man het meisje weer gaan. Ruim een week na het incident werd B. aangehouden. Na zijn aanhouding gaf hij toe het meisje te hebben ontvoerd en misbruikt. Ook bekende hij een ander meisje uit Oudenbosch te hebben misbruikt. Tijdens het onderzoek werden beelden aangetroffen, waardoor aan het licht kwam dat de man ook een derde meisje misbruikt zou hebben. De rechtbank in Breda doet 10 juni uitspraak. (Novum)

IGZ wil strengere regels hulpmiddelen

Utrecht. Er moeten strengere regels komen voor het op de Europese markt brengen van medische hulpmiddelen, zoals kunstheupen. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag in een rapport. (Novum)

Moslims vinden Syriëgangers ‘helden’

Amsterdam. Bijna driekwart van de Nederlandse moslims juicht het toe dat Nederlanders naar Syrië vertrekken om te strijden tegen het regime van president Assad. Drie op de vier ondervraagde moslims zien hen als helden. Dit blijkt uit een onderzoek dat Motivaction in opdracht van het NCRV-televisieprogramma Altijd Wat. (NRC)