kort

VVD

JOVD: maak xtc verkrijgbaar in winkel

Amsterdam. - De jongerenafdeling van de VVD in Amsterdam vindt dat xtc in coffeeshops en in smartshops verkrijgbaar moet zijn. Volgens de JOVD kan het reguleren van de verkoop voor veiliger gebruik zorgen. De Amsterdamse GroenLinks-fractie pleitte vorige week ook voor de verkoop van de partydrug in winkels. „Bij harddrugs denken we automatisch aan dealers, verslaafden en veelplegers”, zegt voorzitter van de JOVD in Amsterdam Chris-Jan Kamminga. „Maar die vlieger gaat allang niet meer op: xtc is een vrij onschuldige drug die vooral op feestjes en festivals wordt gebruikt. De overlast die xtc veroorzaakt is miniem.” NOVUM

Syrië

‘Aanwijzigingen gifgasgebruik sterker’

brussel. - Frankrijk heeft sterkere aanwijzingen verkregen dat in de burgeroorlog in Syrië chemische wapens zijn gebruikt. Dat zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius gisteren tijdens een vergadering met zijn ambtgenoten van de lidstaten van de Europese Unie in Brussel. Frankrijk ontving begin deze maand aanwijzingen voor het gebruik van gifgas in Syrië die geverifieerd dienden te worden. Inmiddels zijn er „sterkere en beter onderbouwde indicaties van het lokale gebruik van chemische wapens”, zei Fabius. „Wij moeten dit natrekken en doen dit samen met onze partners.” AP

Tabloid

Bild voert paywall in voor deel site

Amsterdam. - Europa’s meest gelezen krant, het Duitse Bild, gaat vanaf 11 juni een betaalmuur op de site invoeren. De krant kondigde aan dat voor achtergrondverhalen, interviews en andere exclusieve artikelen betaald zal moeten worden. De belangrijkste nieuwsverhalen zullen wel online beschikbaar blijven. Het basisabonnement gaat 4,99 euro per maand kosten, voor 10 euro kun je ook elke dag de hele krant online lezen. De krant, met een oplage van 2,5 miljoen, gaat ook een model introduceren waarbij kopers van losse edities toegang krijgen tot de elektronische artikelen daaruit. Hiervoor wordt een unieke code in de krant geprint. nrc