kort

Jordanië

Star Trek-pretpark aan de kust

. Bouwen ze de brug van de Enterprise na? Kun je er de beroemde Kobayashi Maru-test ondergaan? In de Jordaanse kustplaats Aqaba is deze week begonnen met de bouw van Red Sea Astrarium, een deels op sciencefictionserie Star Trek gebaseerde pretpark. Omdat de projectontwikkelaar weinig details bekendmaakt over het 1,5 miljard dollar kostende project, kunnen ‘trekkies’ op internet alleen maar gissen naar de mogelijke attracties. ‘Zo lang Q (een sadistisch almachtig wezen, red.) er niet bij betrokken is, komt het wel goed’, schrijft een fan. Voorlopig is alleen bekend dat het pretpark van 168 hectaren een – wat een verrassing – ‘ultramoderne ruimtevluchtsimulator’ krijgt.

De fans hebben het pretpark te danken aan de vermoedelijk rijkste trekkie ter wereld: de Jordaanse koning Abdullah. Abdullah heeft een geschat vermogen van 185 miljoen dollar en staat bekend als grote fan van de serie. Hij wist in 1995 voor zichzelf een cameo-rol van vijf seconden te versieren in de Star Trek serie Voyager. Zijn bouwfonds staat samen met een groep investeerders uit de Verenigde Staten en de Golfregio garant voor het project, dat in 2014 wordt opgeleverd.

Het pretpark mikt op 500.000 bezoekers per jaar. Ter vergelijking: het grootste pretpark in Nederland, De Efteling, krijgt zo’n 4 miljoen bezoekers per jaar. NRC