kort

French artist Marc Ferrante looks at one of his art works on May 24, 2013 in Strasbourg, eastern France. About 100 X-rays of the hand pictured with the help of radiologists, surgeons and X-ray technicians and the contribution of marionettists, dancers, magicians, shadow-play or puppetry artists have been displayed in several exhibitions called "hand plays". The nuclear safety authority (ASN) recalled on May 23, 2013 that the law prohibits any use of X-rays or other forms of radioactivity on the human body for artistic use, these radiations having to be held with diagnoses or medical care. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
French artist Marc Ferrante looks at one of his art works on May 24, 2013 in Strasbourg, eastern France. About 100 X-rays of the hand pictured with the help of radiologists, surgeons and X-ray technicians and the contribution of marionettists, dancers, magicians, shadow-play or puppetry artists have been displayed in several exhibitions called "hand plays". The nuclear safety authority (ASN) recalled on May 23, 2013 that the law prohibits any use of X-rays or other forms of radioactivity on the human body for artistic use, these radiations having to be held with diagnoses or medical care. AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG RESTRICTED TO EDITORIAL USE, MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION, TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION AFP

Nanolithografie

Amsterdam krijgt nanolab van ASML

Amsterdam. - Amsterdam heeft de strijd om de vestiging van een nieuw technologisch instituut gewonnen van Eindhoven, Nijmegen en Aken. Chipmachinefabrikant ASML, hoofdinvesteerder met een inleg van 30 miljoen euro, koos voor een samenwerking met de UvA en de VU en het in Amsterdam gevestigde onderzoeksinstituut Amolf, zo maakte ASML gisteren bekend.

De wetenschappelijke organisaties NWO en FOM zijn na ASML de grootste financiers van het nieuwe Instituut voor Nanolithografie met een gezamenlijke inleg van 25 miljoen euro. De Amsterdamse universiteiten betalen samen 12,5 miljoen euro en de gemeente Amsterdam doet daar nog 5 miljoen euro bovenop. Het instituut moet deze zomer zijn deuren openen. Er gaan zo’n honderd wetenschappers werken.

Het technologische instituut gaat fundamenteel onderzoek doen naar technieken waarmee informatie op hele kleine chips kan worden gezet. NRC

Kunst & tech

Röntgenfoto’s voor de kunsten mag niet

Straatsburg. - De Franse stralingsbeschermingsdienst ASN heeft de Franse kunstenaar MarcFerrante op de vingers getikt. Ferrante liet röntgenfoto’s maken van de handen van meewerkende dansers, goochelaars en ‘schaduwartiesten’. Hij gebruikte de beelden voor zijn werk, dat al vaak was tentoongesteld. De Franse wet verbiedt echter het niet-medisch gebruik van röntgenstraling bij mensen. aFP

Vliegtuighack

Europese Commissie onderzoekt hack

Amsterdam. - De Europese Commissie gaat onderzoeken of het mogelijk is de controle over een vliegtuig over te nemen, bijvoorbeeld met een smartphone-app, zoals tijdens conferentie Hack in the Box in Amsterdam werd gedemonstreerd. Dat blijkt uit de antwoorden op vragen van Europarlementariër Peter van Dalen (CU), meldt security.nl. De Spaanse beveiligingsonderzoeker Hugo Teso liet zien hoe hij vliegplannen naar vliegtuigen zou kunnen sturen, waardoor het vliegtuig van koers afraakte. Tegen nrc.next zei Teso dat de hack erg complex was en jaren had gekost. nrc