kort

Fastfood

Meer calorieën dan men denkt

Amsterdam. - Een kwart van de Amerikanen die bij fastfoodrestaurants eten onderschat de energie-inhoud van hun maaltijden met meer dan 500 kilocalorieën. Tweederde van de fastfoodeters denkt dat ze minder eten dan ze in werkelijkheid binnenkrijgen. De volwassenen zitten er gemiddeld 175 kilocalorieën naast; de jongvolwassenen 259 kilocalorieën. In de maaltijden die ze kochten zaten in werkelijkheid gemiddeld 836, respectievelijk 756 kilocalorieën. Voor het onderzoek zijn ruim 2.200 mensen ondervraagd die bij vestigingen van zes Amerikaanse fastfoodketens gingen eten. De meesten kwamen er vaker dan eens per week. NRC

Spookburgers

Honderdduizend DigiD’s ingenomen

Amsterdam. - Ongeveer 100.000 ‘spookburgers’ raken hun DigiD kwijt. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer over de modernisering van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Het gaat om mensen van wie wordt aangenomen dat ze zijn vertrokken naar het buitenland en te boek staan als ‘VOW’ (Vertrokken Onbekend Waarheen). Eind 2012 ging het om 427.000 mensen. Van ongeveer 100.000 van hen zijn er signalen dat ze toch in Nederland verblijven. Plasterk wil verder dat DigiD’s ook worden ingetrokken in het geval van afwijkende patronen bij de inschrijving in de GBA en ‘opvallende aanvraag- en gebruikspatronen’ van DigiD’s. Dat moet onder meer fraude met toeslagen tegengaan. NRC

Uitvaart

Broertjes Ruben en Julian begraven

Amsterdam. - De broertjes Ruben en Julian, die vorige week zondag dood werden gevonden na bijna twee weken vermist te zijn geweest, zijn gisteren begraven. De kisten met daarin de lichamen van de kinderen zijn met een legervoertuig naar de begraafplaats in Zeist gebracht. Familieleden volgden in een brandweerwagen. In totaal waren er bij de besloten begrafenis ongeveer 150 mensen aanwezig. Onder hen waren familieleden en klasgenootjes van de twee jongetjes. NOVUM

Koningsdag

Nieuwe woorden in Dikke van Dale

Amsterdam. - Voortaan vieren we Koningsdag in Nederland en nu is het woord ‘Koningsdag’ ook officieel opgenomen in het online woordenboek van de Dikke van Dale, liet Van Dale Uitgevers gisteren weten. Andere nieuwe woorden die zijn toegevoegd aan het woordenboek zijn bijvoorbeeld ‘religiestress’ en ‘onderwaterhypotheek’. NOVUM