Jordanië bouwt eigen pretpark voor Trekkies

None

Bouwen ze de brug van de Enterprise na? Kan je er de beroemde Kobayashi Maru-test ondergaan? In de Jordaanse kustplaats Aqaba is deze week begonnen met de bouw van Red Sea Astrarium, een deels op de science fiction-serie Star Trek gebaseerd pretpark. Omdat de projectontwikkelaar weinig details bekend maakt over het 1,5 miljard dollar kostende project, kunnen ‘trekkies’ (fans van de serie) op internet alleen maar gissen naar de mogelijk attracties. Een fan schreef, verwijzend naar het sadistische almachtige wezen uit de serie: „Zo lang Q er niet bij betrokken is, komt het wel goed”. Voorlopig is alleen bekend dat het pretpark van 168 hectare een – verrassing – ‘ultramoderne ruimtevluchtsimulator’ krijgt.

De fans hebben het pretpark te danken aan de vermoedelijk rijkste trekkie ter wereld: de Jordaanse koning Abdullah. Abdullah heeft een geschat vermogen van 185 miljoen dollar en staat bekend als groot fan van de serie. Hij wist in 1995 een cameo-rol van vijf seconden te versieren in de Star Trek-serie Voyager. Zijn bouwfonds staat samen met een groep investeerders uit de Verenigde Staten en de Golfregio garant voor het project, dat in 2014 wordt opgeleverd.

Naast het thema Star Trek, dat volgens de projectontwikkelaar ‘de toekomst’ verbeeldt, richt het park zich met een aantal attracties op het Babylonische en Romeinse verleden van Jordanië. Red Sea Astrarium krijgt bovendien vier hotels, een 4D-bioscoop en een zwemparadijs. Het pretpark mikt op 500.000 bezoekers per jaar. Ter vergelijking: de Efteling, krijgt zo’n 4 miljoen bezoekers per jaar.