Jan Pronk zegt lidmaatschap PvdA op - ‘mijn politieke thuis niet meer’

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk.
Voormalig PvdA-minister Jan Pronk. Foto ANP/ Phil Nijhuis

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de partij opgezegd. Dat schrijft hij vandaag op zijn eigen site in een lange afscheidsbrief.

Pronk schrijft dat hij zich niet meer thuis voelt in de partij:

“In plaats van traditie te koesteren, wordt afstand genomen. Beginselen worden verloochend. Daarom voel ik mij in de Partij van de Arbeid niet meer thuis en heb ik besloten dat huis te verlaten. Ik doe dat met heimwee, maar het is mijn politieke thuis niet meer. Ik ervaar de partij niet langer als sociaaldemocratisch.”

Hij gaat naar eigen zeggen “niet ageren” tegen de partij en zal zich ook niet aansluiten bij een andere partij.

Kritisch over ontwikkelingssamenwerking en vreemdelingenbeleid

Pronk besteedt in zijn brief veel kritische aandacht aan ontwikkelingssamenwerking en het vreemdelingenbeleid. Pronk liet in april al doorschemeren dat hij zijn partij wilde verlaten, schrijft persbureau Novum. Hij was boos op de samenwerking van de PvdA met de VVD en hekelde met name de strafbaarstelling van illegalen.

De 73-jarige Pronk was wel vaker kritisch over zijn eigen partij. Novum schrijft dat hij op het gebied van ontwikkelingssamenwerking gold als het ‘linkse geweten’ binnen de PvdA.

Pronk was ruim dertig jaar actief voor zijn partij en was drie keer minister, twee keer van Ontwikkelingsssamenwerking en eenmaal van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.