iPhone laat gebruiker meekijken met wildvreemden

Via de app 'Berichten', hier linksonder, kunnen gebruikers Apples chatdienst iMessage gebruiken. Daar gebeurde bij een vrouw uit Amsterdam iets heel vreemds mee.
Via de app 'Berichten', hier linksonder, kunnen gebruikers Apples chatdienst iMessage gebruiken. Daar gebeurde bij een vrouw uit Amsterdam iets heel vreemds mee. Foto ANP / Robin Utrecht

Paspoortnummers, pincodes, bh-maten en bankrekeningnummers: het is maar een greep uit zeer persoonlijke conversaties die een 24-jarige Amsterdamse vrouw ongewild kon volgen via haar iPhone.

NRC onderzocht het geval van een Amsterdamse vrouw die dit jaar op onverklaarbare wijze honderden berichten van tientallen vreemden op haar nieuwe telefoon binnenkreeg. Apples chatdienst, iMessage, bleef lukraak telefoonnummers van wildvreemden toevoegen aan haar account. Daardoor kon ze meekijken met zeer persoonlijke converstaties.

Een gang naar provider T-Mobile, de politie en de Apple Store leverde aanvankelijk niets op. Het probleem lijkt een nieuwe variant op soortgelijke ‘verwisselingen’ waarover iMessage-gebruikers vorig jaar al klaagden. Apple reageert niet op vragen naar de oorzaak van het probleem. Daardoor blijft onduidelijk of dit een eenmalige bug is of een lek dat dringend gedicht moet worden. Het afluisteren is gestopt door de telefoon en iMessage-account volledig te resetten.

Met berichtendienst iMessage zijn in het eerste jaar meer dan 300 miljard berichten verstuurd. Chatten is inmiddels populairder dan gewone sms: vorig jaar werden volgens onderzoeksbureau Informa wereldwijd dagelijks 19 miljard chatberichten verstuurd, tegenover 17,6 miljard sms’jes. Facebook, Skype en Google: alle grote webbedrijven bieden ‘messengers’ en chatgereedschap.

De techniek achter al deze chatdiensten is echter niet open en dat maakt de diensten lastig te controleren. WhatsApp, Apple Microsoft trekken allemaal hun eigen plan, ook Google liet uiteindelijk de open standaard vallen voor de dienst Hangouts, die het eerder deze maand introduceerde.

Het hele verhaal staat morgen in nrc.next en NRC Handelsblad. Lees hier meer op ons Techblog. Bij iPhoneclub lees je een uitgebreide uitleg voor iMessage, Apple ID en iCloud. De mogelijkheden komen aan bod, maar ook tips voor veilig gebruik en mogelijke risico’s die je loopt.