Inspectie: meer controle nodig op gebruik medische implantaten

Metalen implantaten in een operatiekamer. Foto ANP/Koen Suyk

Er moeten strengere Europese regels komen voor het toestaan van medische hulpmiddelen als kunstheupen en borstimplantaten. Uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg naar onveilige kunstheupen die eerder op de markt kwamen blijkt dat het huidige systeem ernstig tekort schiet.

Het inspectierapport over metaal-op-metaal heupimplantaten verschijnt later vandaag volgens de NOS, waarin staat dat er strengere regels nodig zijn voor het klinisch onderzoek voordat implantaten op de markt komen en voor betere controles achteraf.

De metalen MoM-heupen, waarvan er in Nederland 11.000 zijn verkocht, gaan bij intensief gebruik slijten waardoor kleine metaaldeeltjes in het bloed terecht kunnen komen. Patiënten hebben hierdoor hart- en huidklachten gekregen en problemen met het zicht.

‘Artsen moeten worden verplicht incidenten te melden’

De Inspectie wil dat artsen verplicht worden incidenten met implantaten te melden bij de fabrikant. Artsen doen dat nu vrijwel niet, waardoor het lang duurt voordat problemen aan het licht komen.

Verder is het volgens de inspectie nodig dat orthopeden het volgen van patiënten met problemen door een MoM-heup beter organiseren, moeten patiënten beter worden voorgelicht over mogelijke risico’s van de verschillende implantaten.

    • Annemarie Coevert