Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Het eindexamen Frans, morgen op het programma, is uitgelekt

Een mededeling op een deur van het Leidsche Rijn College.
Een mededeling op een deur van het Leidsche Rijn College. Foto ANP / Bas Czerwinski

Morgen staat voor een kwart van alle vwo-leerlingen het examen Frans op het programma. Maar de opgaven zijn uitgelekt en staan op internet.

Dat bevestigt het LAKS, het Landelijke Aktie Komitee Scholieren, tegenover nrc.nl. Over hoe het gebeurd is en wie ervoor verantwoordelijk is, willen ze nog niets zeggen. Via het twitteraccount zei het LAKS dat de scholen morgenochtend horen welke oplossing er verzonnnen is. Het uitgelekte examen wordt in elk geval niet afgenomen.

Twitter avatar LAKStweets LAKS LET OP: Leer het uitgelekte examen niet uit je hoofd, dat komt nooit meer als examen!

Update 22:28 uur: Het College van Examens laat weten dat het examen vooralsnog doorgaat. Ze streven ernaar een vervangend examen aan te bieden, zegt woordvoerder Mirjam Kapelle tegen NRC. Dat zou het herkansingsexamen uit de tweede termijn kunnen zijn (al zal het lastig worden dat examen nog op tijd op alle scholen te krijgen). Het CvE laat morgenochtend zo vroeg mogelijk weten wat er precies gebeurt. Leerlingen worden door hun eigen school op de hoogte gehouden.

42 opgaven en een tekstboekje als pdf-bestand

Het bestand dat op internet gezet is (een pdf-bestand met scans van de 42 opgaven en het tekstboekje) wordt voorafgegaan door een brief die zou komen van degene die de opgaven openbaar maakte. De anonieme afzender zette het examen op mijnbestand.nl, een site om grotere bestanden te delen.

“Via diverse (meer dan tientallen) bronnen heb ik vernomen dat er meer dan 6 VWO examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland. Verdere details over hoe, wie, wat en waar weet ik helaas niet. Het is erg aannemelijk dat, mits ze niet via de digitale snelweg zijn geroofd, er leerlingen bij de examens konden binnenin een school. Immers liggen de examens daar voor meer dan 3 weken.”

Volgens de schrijver is het oneerlijk dat veel leerlingen ‘ploeteren’ op het examen terwijl anderen een exemplaar van de opgaven stelen.

Het examen staat gepland voor morgenmiddag tussen 13:30 uur en 16:00 uur. Eerder dit jaar lekten ook de opgaven van de Cito-toets al uit - die werden via Marktplaats te koop aangeboden. De toets werd toen wel gewoon afgenomen.