Gemeenten beslissen voortaan zelf over koopzondagen

De binnenstad van Utrecht.
De binnenstad van Utrecht. Foto ANP/ Lex van Lieshout

Gemeenten mogen voortaan zelf beslissen of ze winkels op zondag openstellen. Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer stemde vanmiddag in met een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks en D66, schrijft persbureau Novum.

Wat dit concreet betekent, is dat de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet wordt geschrapt. Gemeenten die denken voldoende toeristen aan te trekken, kunnen zich hierop in het vervolg beroepen. Ze rechtvaardigen dan dat de zij hun winkels vaker dan twaalf keer per jaar openstellen op zon- en feestdagen.

Behalve de twee partijen die met het wetsvoorstel kwamen, stemden ook regeringspartijen VVD en PvdA, de PVV, de Partij voor de Dieren en ouderenpartij 50Plus voor. De Tweede Kamer stemde vorig jaar al in met het voorstel.

CDA wil met twee stemmen tegen ‘duidelijk signaal’ geven

Ook een meerderheid van het CDA stemde voor: alleen senatoren Hans Franken en Sophie van Bijsterveld stemden tegen. Het CDA is tegen een verruiming van het aantal koopzondagen, maar vindt het tegelijkertijd belangrijk dat gemeenten autonoom zijn. Om die reden stemde een meerderheid voor. Maar met de twee stemmen tegen het voorstel wil de partij een ‘duidelijk signaal’ afgeven dat ze niet willen dat het aantal koopzondagen verder wordt uitgebreid.

De ChristenUnie, SGP en SP stemden alle ook tegen. De christelijke partijen vinden dat de zondagsrust gerespecteerd moet worden. De SP vreest dat grotere winkels meer voordeel hebben aan de verruiming dan kleinere zaken.

Veel gemeenten namen al voorschot op wetswijziging

Veel gemeenten liepen al vooruit op het aannemen van de wetswijziging. Het AD concludeerde begin dit jaar dat al in 75 van de 408 Nederlandse gemeenten winkels dit jaar elke zondag open zijn. Nog eens 196 hebben een kleiner aantal koopzondagen ingesteld.

    • Frank Huiskamp