Financieel directeur van Vestia krijgt ton mee

Het hoofdkantoor van de woningcorporatie Vestia op het Kruisplein in Rotterdam.
Het hoofdkantoor van de woningcorporatie Vestia op het Kruisplein in Rotterdam. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De financieel directeur van woningcorporatie Vestia, Kees Wevers, is gisteren via de kantonrechter ontslagen, na een dienstverband van bijna 21 jaar. Wevers, de rechterhand van topman Erik Staal en de directe baas van de van fraude verdachte kasbeheerder Marcel de V., krijgt een bruto-ontslagvergoeding van 100.000 euro mee.

Het interim-bestuur van Vestia wilde Wevers geen ontslagvergoeding geven. Volgens het bestuur is de financieel directeur “op ernstige wijze tekortgeschoten”.
Vestia, de grootste woningcorporatie van Nederland, speculeerde met renteverzekeringen en heeft 2 miljard euro schade. Daarvan moeten de bijna 400 corporaties in Nederland 700 miljoen euro betalen. Kasbeheerder Marcel de V. wordt verdacht van miljoenenfraude.

Financieel directeur heeft ‘keurig zijn werk gedaan’

Wevers’ advocaat, de oud-profvoetballer Keje Molenaar, spreekt van een “politieke uitspraak”. Hij zegt dat de financieel directeur “keurig zijn werk” heeft gedaan en verwijst naar falende accountants, commissarissen en toezichthouders.

Wevers vroeg een ontslagvergoeding van vijf à zes ton, volgens Vestia. Die eis was gebaseerd op de kantonrechtersformule met een correctiefactor van 1,5, of minimaal 1,1 conform het sociaal plan voor Vestia. Het maandsalaris van Wevers was 13.350 euro bruto, exclusief vakantietoeslag en beloningen.

Te weinig kennis van exotische producten

De kantonrechter concludeert dat Wevers door zijn “te passieve functioneren” de risico’s niet herkende. Hij had te weinig kennis van exotische producten om “grip” te kunnen krijgen op zijn ondergeschikte kasbeheerder. Wel acht de rechter het mogelijk dat het miljardendebacle kon ontstaan door “een bepaalde cultuur” binnen Vestia onder Staal. De topman, die vorig jaar moest vertrekken, was wars van controles.

Wevers krijgt toch een ton wegens arbeidsongeschiktheid, zijn leeftijd (57) en alle media-aandacht voor Vestia. De financieel directeur meldde zich april vorig jaar ziek nadat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst zijn huis in Brabant binnen viel en doorzocht. Anders dan Staal en Marcel de V., is Wevers grotendeels uit de publiciteit gebleven, zo staat vanmiddag in NRC Handelsblad.