Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Experts: schoppen en slaan doodsoorzaak grensrechter

Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten.
Een grensrechter langs de lijn bij een wedstrijd van voetbalclub Nieuw Sloten. Foto ANP / Koen van Weel

Twee van de drie ingeschakelde forensische experts zijn van mening dat de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen het meest waarschijnlijk is veroorzaakt door schoppen en klappen die hij op het voetbalveld kreeg. Zij zijn het niet eens met een expert in Canada, die meent dat er meerdere andere oorzaken voor het overlijden van de grensrechter kunnen zijn.

De Belgische hoogleraar Werner Jacobs, vorige week de laatste deskundige die een rapport uitbracht, onderschrijft in grote lijnen de conclusie die zijn collega van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) trok: dat letsel aan hoofd en nek de grensrechter fataal is geworden. Dat letsel zou door het geweld op het voetbalveld zijn veroorzaakt. Dit zeggen advocaten van verschillende verdachten tegenover NRC.

Morgen begint zaak tegen verdachten

Morgen wordt de zaak voor het eerst inhoudelijk behandeld voor de rechtbank van Lelystad. Zeven minderjarige voetballers en de vader van één van hen staan dan terecht, zes verdachten is doodslag, mishandeling en openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Na een wedstrijd tegen het Almeerse Buitenboys in december vielen zij grensrechter Nieuwenhuizen aan, waarbij hij werd geschopt. Een dag later overleed hij.

Op verzoek van de advocaten gelastte de rechtbank na een regiezitting in maart twee contra-expertises op het NFI-rapport. Vorige week werd bekend dat een in Canada werkzame forensisch patholoog, Christopher Milroy, in zijn rapport opperde dat Nieuwenhuizen leed aan segmentale mediolytische arteriopathie. Deze aandoening zou de scheuring in zijn halsslagader hebben kunnen veroorzaken.

Deskundigen oneens of scheur binnenwand ader Nieuwenhuizen fataal werd

Net als Jacobs zou ook de verantwoordelijk arts van het NFI zich in haar rapport hebben uitgelaten over de zeldzaamheid van het geval van Nieuwenhuizen. Bij de scheuring van de halsslagader door een harde klap of extreme draaiing overlijdt het slachtoffer meestal direct. In dit geval is niet de complete slagader gescheurd, maar een binnenwand van de ader, waardoor een bloedprop is ontstaan.

Dat die scheur Nieuwenhuizen fataal werd, daarover zijn de drie deskundigen het eens. Alleen over de oorzaak verschillen ze van mening. Het NFI en Jacobs, verbonden aan de afdeling gerechtelijke geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, denken dat geweld de scheuring veroorzaakte.