Europeaan op weg naar Europese Studies

Indy Rozenboom is een begenadigd pianist. Toch wordt de muziek niet zijn beroep. Vader Roland de Vries: „Europese Studies is geknipt voor hem.”

Indy Rozenboom (18) heeft wel gedacht aan het conservatorium. Maar een bestaan als pianist leek hem erg onzeker. Bovendien: „Hoeveel plezier heb je nog als je hobby dagelijks werk wordt?”

Nu wordt het Europese Studies aan de Universiteit Maastricht. „Geknipt voor Indy”, vindt zijn vijftigjarige vader Roland de Vries. Als jong kind viel zijn zoon op door maatschappelijke betrokkenheid en politieke belangstelling. „Niet de spelletjes, maar de discussies vind ik fascinerend”, zegt Indy. Zijn gezin is alvast hartstikke Europees. „Mijn vader werkt in Duitsland, mijn moeder in Nederland en ik ga daar ook naar school.” Ze wonen in Teuven, een dorp in de Voerstreek, net over de Belgische grens.

Indy fietste zes jaar lang elke dag naar het Sophianum in Gulpen. Helling op, helling af. Tien kilometer heen, tien kilometer terug door het dal van het riviertje de Gulp. „De mooiste fietsroute van Nederland”, zegt hij zelf.

Gisterochtend had hij het vwo-examen muziek. „Pittig”, vond Indy – ondanks elf jaar piano-ervaring. Vragen naar aanleiding van composities van Milhaud, Monteverdi en Haydn en de modernere artiesten Dante en Deodato die elementen van Richard Strauss’ Also sprach Zarathustra gebruikten voor jazz- en funkachtige stukken. „Je moest veel feitelijke kennis hebben en technische termen als bitonaliteit en polyritmiek kunnen plaatsen.”

Indy heeft uitgerekend dat hij in de buurt van een 6½ moet kunnen komen. De rest van de examens moet ook geen problemen opleveren. Zelfs voor wiskunde, lang een zorgenkindje, stond hij vooraf een 6. „Mede dankzij drie jaar bijles.” Deze zomer gaat Indy zes weken backpacken in Thailand. Daarna wil hij op kamers in Maastricht.

Volgens Indy’s vader zit de muziek hem in de genen. Zijn overgrootvader Hubert Cuypers was een vermaard organist, dirigent en componist, oom Leo Cuypers jazzpianist. Die won op zijn 26ste de Wessel Ilcken Prijs (voorloper van de huidige Boy Edgar Prijs). „Ik ben zelf te laat met piano begonnen. Indy heeft met veel discipline en een gedegen lerares een behoorlijk goed niveau.”

Sinds een jaar leeft de zoon voor zijn bandje Noisy Motion, voortgekomen uit het schoolcabaret van het Sophianum. „We spelen covers en eigen repertoire. Samenspelen geeft zo’n kick.” Vader heeft eigenlijk altijd al een beetje op deze switch gehoopt, zegt hij. „Ik reikte al vaker popliedjes aan.” Indy lacht: „Als kind was ik meer van de sonates en sonatines.”

    • Paul van der Steen