Embargo mag dan aflopen, rebellenleider wil nú wapens

Selim Idris in maart van dit jaar in het Europese parlement in Brussel. Foto AFP / John Thys

De Europese Unie zou, na het laten verlopen van het wapenembargo, wapens kunnen leveren aan de Syrische rebellen die tegen president Assad strijden. Maar dat het mogelijk is, is niet voldoende voor de generaal van het Vrije Syrische Leger. Hij wil nú wapens.

Dat meldt persbureau AP. De rebellenleider, Salim Idris, wijst erop dat de Libanese Hezbollah kort geleden duizenden strijders naar Syrië heeft gestuurd om de legers van Assad bij staan. Het regeringsleger is sowieso al veel zwaarder bewapend dan de oppositie. Assad heeft gevechtsvliegtuigen en moderne tanks, dus het Vrije Syrische Leger moet snel raketten krijgen van de internationale gemeenschap, vindt Idris. Zijn geduld, zo zei hij, raakt zo langzamerhand wel op.

Dat het wapenembargo, dat uit 2011 stamt en zaterdag verloopt, niet verlengd wordt, was gisteren de uitkomst van een uiterst gespannen EU-vergadering. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk kregen hun zin: de rebellen kunnen nu eventueel bewapend worden.

Dat daar zoveel terughoudenheid bij was (en nog steeds is), komt doordat gevreesd wordt dat die wapens terechtkomen bij de extremistische groeperingen - zoals die van Jabhat al-Nusra, dat zich gelieerd heeft aan Al-Qaeda - die zich bij de strijdende rebellen hebben aangesloten.

Volgens Idris is die vrees ongegrond. Hij zegt dat hij meerdere keren de garantie heeft gegeven dat de wapens niet in verkeerde handen vallen. Bovendien belooft hij dat ze worden teruggegeven zodra Assad ten val gebracht is.

… Maar dat kan hij helemaal niet beloven

Dat zijn echter beloftes die hij totaal niet waar kan maken, zegt Carolien Roelants, Midden-Oostendeskundige van NRC.

“Idris is van het Vrije Syrische Leger, een overkoepelend commando van de rebellen - maar dat is eigenlijk al te veel gezegd. Tientallen groepen hebben zich nominaal daarbij aangesloten, maar de oppositie bestaat in werkelijkheid uit allerlei verschillende groepjes die autonoom handelen. Er is niets dat suggereert dat mensen daadwerkelijk doen wat een commandant van het Vrije Syrische Leger zegt. Bovendien: bij aanvallen treden ze vaak gezamenlijk op. Als je samen vecht, wisselen wapens van handen. In Libië werden wapens uiteindelijk doorverkocht en dat gaat hier zonder meer ook gebeuren.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Hague zei gisteren dat hij ‘geen onmiddellijk plan’ heeft om wapens te sturen. Volgens Roelants zullen ze daar, net als Frankrijk, ook nog even mee wachten:

“Ze willen het sowieso niet voor augustus doen, om een vredesconferentie een kans te geven - ook al heeft die volgens mij al geen enkele kans, omdat zowel Assad als de rebellen niets toe willen geven. Ook willen ze eerst wat tijd om te onderzoeken waar die wapens dan daadwerkelijk terechtkomen.”

    • Peter Zantingh