Drie Libanese soldaten doodgeschoten bij grens met Syrië

Een Syrische legersoldaat tijdens een gevecht met oppositieleden nabij de Syrische stad Homs. Sinds leider van Hezbollah Hassan Nasrallah zaterdag zijn steun uitsprak voor de Syrische president Bashar al-Assad, en honderden soldaten het land in stuurde heeft het regime de overhand in de gevechten in deze regio. Foto AFP

Drie Libanese militairen zijn vanochtend overleden nadat schutters het vuur openden op een controlepost vlakbij de grens met Syrië, in Bekavallei. De daders zouden de Syrische grens zijn overgestoken volgens bronnen binnen het leger van Libanon tegenover persbureau AP.

Het incident komt op een moment van verhoogde spanning in Libanon. De Syrische burgeroorlog sleept het land in toenemende mate mee. In de nacht van zondag op maandag is vanuit zuidelijk Libanon een raket afgevuurd richting Israël, vanuit de stad Marjayoun, op zo’n tien kilometer van de Israëlische grens. In het zuiden van Libanon zijn Hezbollah-strijders actief. Ook militante Palestijnse groeperingen opereren in het gebied

Libanon verdeeld in aanhangers Syrië en Hezbollah

De nu ruim twee jaar durende strijd in Syrië verdeelt Libanon in een kamp van sunnieten die de rebellen in Syrië steunen en shi’ieten die Hezbollah aanhangen. Afgelopen week kwamen minstens 25 mensen om toen beide kampen de strijd met elkaar aangingen in de Libanese stad Tripoli. Eind vorige week landden twee raketten in zuidelijk Beiroet. Zeven mensen raakten gewond. De projectielen landden in het gebied dat tot territorium van de shi’itische militantengroep Hezbollah gerekend mag worden.

Het geweld volgde op een verklaring van de leider van Hezbollah Hassan Nasrallah zaterdag, waarin hij zijn steun voor de Syrische president Bashar al-Assad uitsprak. Hij beweerde dat zijn strijders in Syrië aan de zijde van het regime van president Assad vechten tegen de Syrische rebellen. Nasrallah zei dat zijn strijders Assad de overwinning in de burgeroorlog zullen brengen.

Ban Ki-moon ‘diep bezorgd’

VN-chef Ban Ki-moon gaf afgelopen weekend, in reactie op de landing van de raketten in Beiroet, aan “diep bezorgd” te zijn over de toenemende bemoeienis van Hezbollah met de Syrische burgeroorlog. Hij spoorde de betrokken partijen aan hun inspanningen te verdubbelen om te voorkomen dat het conflict zich naar omliggende landen uitbreidt. Hij riep alle landen en groepen op om “te stoppen met het steunen van geweld in Syrië”.

    • Annemarie Coevert