Dodelijk nieuw coronavirus eist leven in Frankrijk

Het nieuwe coronavirus onder een microscoop. Foto AFP/British Health Protection Agency

In Frankrijk is een eerste persoon overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, dat problemen aan luchtwegen veroorzaakt. Het slachtoffer was een van de twee personen in Frankrijk bij wie de ziekte geconstateerd was. Dit maakte de Franse dienst voor de volksgezondheid vandaag bekend, schrijft persbureau Novum.

De 65-jarige man had het virus opgelopen tijdens een reis naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten. De man werd opgenomen met spijsverteringsproblemen. Drie weken geleden werd bekendgemaakt dat hij besmet was met het coronavirus. Een tweede man ligt nog steeds in het ziekenhuis van Lille, meldt AFP.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO maakte vorige week bekend dat er inmiddels 44 mensen zijn getroffen door het nieuwe virus, van wie er al 22 zijn overleden. De meerderheid van de besmettingen werden vastgesteld in Saudi-Arabië, de overige verdeeld over Qatar, Jordanië, Tunesië en de Verenigde Arabische Emiraten. Ook in Groot-Brittannië en Duitsland zijn mensen besmet.

Nog veel onduidelijkheid over vleermuisvirus

Wetenschapsredacteur Wim Köhler schreef onlangs in NRC Handelsblad dat nog niet bekend is waar het virus vandaan komt. Maar de erfelijke code ervan laat zien dat het waarschijnlijk een vleermuizenvirus is. Normaal zijn coronavirussen niet heel gevaarlijk voor de mens: meer dan een onschuldige verkoudheid krijg je er niet van.

De uitzondering daarop was het SARS-virus, dat in 2002 en 2003 ruim 800 mensen doodde. Maar hoewel er al vergelijkingen worden getrokken met dat dodelijke virus, heeft dit nieuwe coronavirus volgens Köhler “niet veel” te maken met SARS:

SARS en het nieuwe coronavirus (afgekort heet het hCoV-EMC) behoren tot dezelfde virusfamilie. Ze veroorzaken ook allebei longontsteking. Maar de manier waarop ze ziek maken verschilt. De virussen gebruiken bijvoorbeeld verschillende manieren om cellen in de luchtwegen binnen te dringen.

Köhler schreef dat virologen ongerust zijn over hoe dodelijk dit nieuwe virus nu eigenlijk is:

Saoedi-Arabië, waar de meeste patiënten vandaan komen, werkte tot nu toe niet mee aan onderzoek naar de herkomst en verspreiding van het virus. Dat lijkt nu te veranderen. Maar de belangrijkste zorg is dat mensen elkaar kunnen besmetten, hoewel dit nog niet makkelijk gaat.

    • Frank Huiskamp