Documentaire: op zoek naar Haruki Murakami

Haruki Murakami in 2006/ Foto ANP

Vanaf deze week gaan we op de NRC Boekenblog, in een wekelijkse rubriek, een literaire documentaire tonen. Deze week: de zoektocht naar de geheimzinnige Japanse schrijver Haruki Murakami.

In deze 51 minuten durende BBC-documentaire, ‘Haruki Murakami: In search of this elusive writer’, gaat een Engelse journalist in Japan op zoek naar locaties uit de jeugd van Murakami. Hij bezoekt diens oude middelbare school en praat met de huidige Japanse jeugd over de invloed van de belangrijkste Japanse schrijver sinds Yukio Mishima.

In een schoolbibliotheek vindt de documentairemaker in het Japans vertaalde klassiekers van schrijvers als Philip Roth en Franz Kafka. Boeken van beide auteurs zouden een grote invloed hebben op Murakami. Tussen die titels staat vandaag de dag ook een Japanse versie van J.D. Salingers wereldberoemde bildungsroman A Catcher in the Rye, hoogstpersoonlijk door Murakami vertaald.

Interessant is de vermelding van twee gebeurtenissen die grote invloed uitoefenden op Murakami. Ten eerste de aardbevind in diens geboorteplaats Kobe in 1995, waarbij 5000 mensen het leven lieten.  Drie maanden later vond er een gifgasaanval plaats op een metro in Tokyo. Over beide voorvallen schreef Murakami een roman.

De kiem van Murakamis schrijverschap komt ook aan bod. Meer over dat wonderlijk hersenspinsel tijdens een Japanse honkbalwedstrijd in 1978 in de bovenstaande documentaire.

 

 

    • Roderick Nieuwenhuis