Denk vooruit en leg je kleren 's avonds al klaar

Als je collega’s eens wisten wat een godswonder het is dat je vandaag weer keurig om half negen achter je bureau zit. En die kennissen wat een tour de force het was om dat etentje te halen. Wie steelt toch altijd je tijd? Vijf tips voor een heroveringsoffensief.

1Maak contact met de realiteit. Aan een chronisch gevecht tegen de klok ligt nogal eens misplaatst optimisme ten grondslag. Of een chaotische inborst. Sommige mensen hebben beide – een giftige cocktail. ‘Dat haal ik wel, op dit tijdstip is er echt niemand op de weg. Trouwens, weet iemand waar de reserveautosleutels liggen?’ Welkom in de 21ste eeuw. Er zijn heel vaak heel veel iemanden op de weg, 24/7. Werkzaamheden, ongelukken, een gewone file, een mooie stranddag, een groot evenement, een nieuwe Ikea. Check ruim van tevoren hoe het er op de weg voorstaat. Idem als je met de trein gaat, die kan verrassend anders rijden dan de dienstregeling belooft.

2Maak een avondritueel als je nu ’s ochtends als een tornado door het huis raast om alles gedaan te krijgen. Maak je lunchpakket vast. Vul het koffiezetapparaat zodat je dat in de ochtend alleen nog hoeft aan te zetten. Was je haar en scheer je ’s avonds. Pak je tas in als je een baan hebt waarbij vele en wisselende papieren van en naar je werk moeten. Leg bij thuiskomst fietssleutels en autosleutels op een vaste plek, waar ze voor het grijpen liggen. Zorg voor vaste standplaatsen van paraplu’s, handschoenen, fietspompen, fietszadelhoesjes, slotontdooier en zonnebrillen.

3Mensen kunnen met hun kleren in de weer zijn of hun leven ervan afhangt, of in ieder geval het welslagen van hun dag. Vooral in de hectiek van de ochtend een tijdvreter. Wen jezelf aan om ’s avonds te bedenken wat je wilt aandoen, en blijf bij die keuze. Check ook hier de realiteit. Is het opeens lente en verheug je je erop morgen dat ene blouseje te dragen? Kijk ’s avonds of dat blouseje nog past, nog staat, überhaupt nog bestaat. Ligt het misschien sinds de vorige zomer onderin de mand met strijkgoed te verkommeren?

4Leg de kleren van je kinderen ’s avonds klaar of laat ze ze dan al kiezen. Spreek duidelijk met hen af dat er’s ochtends niet meer wordt gezeurd of onderhandeld over toch die andere broek of jurk. En een puber die ’s ochtends gilt dat-ie per se de blouse aan wil die ook nog in die strijkmand ligt, pakt zelf de bout maar.

5Denk verder vooruit. Steevast te laat met verjaardagskaarten doordat je die verjaardagen wel in je hoofd of agenda hebt, maar een kaart kopen erbij inschiet? Koop als je weer zo’n sneue ‘sorry, te laat!-kaart gaat halen, meteen een stapel kaarten. Van alles wat, voor iedereen wat. En postzegels, veel postzegels. Je kunt hetzelfde doen met cadeautjes. Waarom iedere keer op het laatste moment met het zweet op je rug door een winkel rennen? Zorg voor een voorraadje, en mooi inpakpapier. Koop ook wat boeken- of cadeaubonnen in, een paar flessen wijn. Onbetaalbare rust in je hoofd.

Als je de ene voorstelling na het andere concert te laat voorbij ziet komen, meld je dan aan voor de nieuwsbrieven van bioscopen, theaters en concertzalen. Daarin staat ruim van tevoren wat er komen gaat. Als je meteen kaartjes kunt reserveren, doe dat dan ook. Geniet van het vooruitzicht van een relaxte treinrit, in je mooie blouseje, naar een dijk van een concert.

    • Simone van Driel