De posters in Murcia zijn niet meer nodig

Volgens de Spaanse politie verzeilden Visser en Severein in een zakelijk conflict in Murcia Dit ‘grote meningsverschil’ werd hun dood Drie mensen zijn aangehouden

Een buurtbewoner bekijkt de plek in de citroenboomgaard waar de Spaanse politie de lichamen aantrof.
Een buurtbewoner bekijkt de plek in de citroenboomgaard waar de Spaanse politie de lichamen aantrof. Foto ANP

verslaggever

De boomgaard ligt niet aan een doorgaande weg. Een zandpad op, een grindpad in. Tussen grote loodsen van fruitexporteurs door, over een betonnen afwateringsgoot, een steile bermheuvel af. In het gele zand tussen de citroenbomen is een rechthoek ter grootte van een twijfelaar omgewoeld – de omtrek getekend met de hoekige insteken van grote scheppen. De takken rondom hangen zwaar van de vruchten. Vliegen en mieren feesten op de verrotte citroenen op de grond.

In deze boomgaard in Alquerías, een dorpje even buiten de Zuid-Spaanse stad Murcia, vond de politie zondagavond rond 10.00 uur de dode lichamen van een man en een vrouw. Groot van postuur, met geweld om het leven gebracht. Ze waren op nog geen halve meter diepte begraven. Hoogstwaarschijnlijk zijn het de vermiste Nederlandse oud-volleybalinternational Ingrid Visser (35) en haar partner Lodewijk Severein (57).

Hoogstwaarschijnlijk, omdat de Spaanse autoriteiten de identiteit van de lichamen gisteravond nog niet officieel konden bevestigen. Wel werd gesproken van „sterke aanwijzingen” dat het om het vermiste stel gaat. De familie van Visser en Severein is zondagnacht rond 1.00 uur direct ingelicht over de aangetroffen lichamen. Het wachten is nu op DNA-monsters van die familie, die vanuit Nederland naar Spanje zijn gestuurd. De monsters zouden gisteravond in Murcia aankomen, de familie zelf blijft vooralsnog in Nederland.

Inmiddels zijn drie verdachten in de zaak gearresteerd. Zaterdag werd al een 36-jarige Spanjaard opgepakt in Valencia, zo’n 200 kilometer ten noorden van Murcia. Op zondag deed de politie een inval in een woning die deze verdachte huurde in Molina de Segura, een voorstad ten noorden van Murcia. In dat appartement werden geweldssporen aangetroffen, die erop duidden dat Visser en Severein er om het leven waren gebracht. De arrestant wees de politie vervolgens op de vindplaats van de lichamen. Gisteren werden ook nog twee Roemenen in Valencia gearresteerd, 47 en 60 jaar oud, van wie de politie vermoedt dat zij de dubbele moord hebben gepleegd. Of de verdachten bekend waren bij de politie, kon men niet bevestigen.

Gisteravond brachten de autoriteiten op een drukbezochte persconferentie nieuwe details naar buiten. Het stel is vrijwillig afgereisd naar het appartement in Molina de Segura. Ze hebben de Spaanse arrestant gekend – er was dus geen sprake van ontvoering. Volgens de baas van de politie in Murcia, Cirilo Durán, gingen Visser en Severein naar Molina de Segura voor „zaken”. Ze zouden een „groot meningsverschil” hebben gekregen, wat uiteindelijk tot de moord heeft geleid. Wat voor zaken ze kwamen doen kon Durán niet verduidelijken.

De politie heeft de verdachten opgepakt na het onderzoeken van camerabeelden van de parkeerplaats waar Visser en Severein hun huurauto parkeerden, en onderzoek naar „contacten uit het verleden” van de twee. Politiechef Durán ontkende de veelgehoorde speculatie dat een relatie met drugshandel werd onderzocht. Over verdere motieven kon hij niets loslaten zolang het onderzoek loopt. Lokale pers meldde dat ook een advocaat zou zijn verhoord, die de zaken behartigde van Visser en Severein toen zij enkele jaren terug in Murcia woonden. Hij zou namens hen een afspraak hebben gemaakt op een van de dagen dat zij in de stad zouden zijn. Wat zijn rol is, bleef onbevestigd.

Het vrijstaande huis Alquerías, vlak tegenover de boomgaard waar de lichamen werden gevonden, was gisteren hermetisch afgesloten met witte rolluiken. De bewoners zouden er alleen in het weekend zijn, en zouden niets gehoord of gezien hebben.

Visser en Severein werden al vijftien dagen vermist. Ze kwamen op maandag 13 mei aan op de luchthaven van Alicante, huurden een auto en reden naar Murcia. Die stad was hen bekend: Visser speelde er tussen 2009 en 2011 voor volleybalclub CAV Murcia 2005. Die maandagavond werden ze nog gezien in hun vaste restaurant. ’s Nachts zouden ze geslapen hebben in hun hotel, maar de volgende dag verschenen ze niet op een afspraak in een vruchtbaarheidskliniek. Nadat ze woensdag hun terugvlucht naar Nederland misten, sloegen vrienden en familie alarm.

Via de media en internet probeerden de familie intensief tips te verzamelen. Ook mobiliseerden zij vrijwilligers die posters ophingen in de omgeving van de parkeerplek. Die actie leverde volgens de politie een aantal bruikbare tips op. Voor vandaag stond een nieuwe posteractie gepland. Die zal niet meer nodig zijn.

    • Maite Vermeulen