‘Aanstekelijke’ grap: luid gapen bij groepjes mensen over de hele wereld

Een heel aanstekelijk geintje: YouTube-grappenmaker Roman Atwood reisde samen met een vriend de hele wereld over en nam overal de tijd om bij groepjes mensen uitgebreid te gaan gapen. Dat is immers aanstekelijk, dacht hij. Dus gaapte hij ongegeneerd bij de Eiffeltoren, bij Mount Rushmore, bij de Trevifontein. En dan maar wachten.

Gapende mensen bij het Vrijheidsbeeld. Screenshot van YouTube

Het is een heel ‘aanstekelijk’ geintje: YouTube-grappenmaker Roman Atwood reisde samen met een vriend de hele wereld over en nam overal de tijd om bij groepjes mensen uitgebreid te gaan gapen. Van gapen is immers bekend dat het enorm snel en spontaan overslaat op mensen. Even de proef op de som, moet hij gedacht hebben. Dus gaapte hij ongegeneerd bij de Eiffeltoren, bij Mount Rushmore, bij de Trevifontein. En dan maar wachten.

Wat is dat toch?

Er is al enorm veel onderzoek gedaan naar gapen en de geeuwreflex. Want dat is het in feite: een reflex die samenhangt met het ademhalingssysteem, net als hikken, hoesten en niezen. Maar er zijn nog genoeg vraagtekens te zetten bij het waarom? Zuurstofgebrek, verveling, moeheid?

Veel mensen weten wél dat het heel erg aanstekelijk is. Onderzoek bij mensen heeft uitgewezen dat dit alles te maken heeft met empathie: personen met een hoog empathisch vermogen zijn gevoeliger voor het gapen van anderen. Gapen zou zich in de identificatie met anderen verspreiden. Italiaanse onderzoekers onderschreven twee jaar terug ook al dat het inderdaad aanstekelijk is, maar de besmettelijkheid is het grootst bij naaste familie. Bij kennissen en onbekenden was die het minst.

Heel wetenschappelijk was de grap/het sociale experiment van Atwood niet, maar de mensen die moesten gapen na zijn geeuw waren toch echt geen bekenden van hem. Als we de beschrijving onder de video lezen, wordt wel duidelijk dat het soms best wat moeite kostte om een goede gaap uit mensen te krijgen.

Ietsje wetenschappelijker dan: het populaire Discovery Channel-programma MythBusters testte het ook al eens:

http://youtu.be/mVVtTEsDJBw

    • Frank Huiskamp