Chinese panelen verdelen EU

Europees commissaris Karel De Gucht (Handel) stuit op verzet van een meerderheid van lidstaten binnen de Europese Unie bij zijn voornemen hoge importtarieven in te voeren voor Chinese zonnepanelen en telecomproducten. Volgens hem is er sprake van dumping met steun van de Chinese regering.

Van de 27 lidstaten zijn er volgens mediaberichten ten minste veertien, waaronder Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland, tegen de invoerheffingen van gemiddeld 47 procent die De Gucht overweegt. Zij willen via onderhandelingen met de Chinezen alsnog een oplossing zoeken. Zo willen ze voorkomen dat ze economische schade oplopen.

China heeft al met een handelsoorlog gedreigd. Het heeft ook zware diplomatieke druk op veel lidstaten uitgeoefend. De Gucht verwees hier gisteren tijdens overleg met de Chinese onderminister van handel, Zhong Shan, naar. Volgens zijn woordvoerder, die vanmorgen in de Financial Times werd geciteerd, zei De Gucht zich bewust te zijn „van de druk die China op een aantal EU-lidstaten” uitoefent.

De Duitse minister van Economische Zaken, Philipp Rösler, zei gisteren na een ontmoeting in Berlijn met de Chinese premier Li Keqiang, dat er „geen noodzaak is voor meer sancties”, nadat eerder ook bondskanselier Angela Merkel zich daar al tegen had gekeerd. Li zei dat Duitsland en China door nauwere economische samenwerking „een droomteam” kunnen vormen.

De Gucht acht het van groot belang, dat de EU laat zien dat ze niet akkoord gaat met de manier waarop China zonnepanelen en telecomproducten in de EU afzet. De geloofwaardigheid van de EU als handelsblok staat hierbij volgens hen op het spel. Onder meer Frankrijk en Italië steunen De Guchts plannen voor sancties.

Ook De Gucht onderstreepte overigens gisteren dat hij bereid blijft tot onderhandelingen. Tenzij er voordien nog een oplossing wordt bereikt, worden de invoerheffingen op 6 juni van kracht.