Bulgaar Oresjarski hoopt op hulp Brussel

In Bulgarije heeft beoogd premier Oresjarski een kabinet van technocraten en centrum-linkse politici samengesteld met één oog gericht op Brussel.

‘Jonge specialisten in plaats van irritante politieke figuren’. Zo omschreef de Bulgaarse krant Sega gisteren de ministersploeg die de econoom Plamen Oresjarski heeft samengesteld.

Oresjarski zelf is partijloos, al was hij van 2005-2009 minister van Financiën onder een socialistische premier. Het is dan ook met steun van de socialistische partij, en van de MRF, die steunt op de Turkse minderheid, dat de 53-jarige Oresjarski wil gaan regeren. Verwacht wordt dat hij morgen het vertrouwen van het parlement krijgt.

Ook op Financiën komt een technocraat: de 36-jarige econoom Petar Chobanov, een topambtenaar op het ministerie. Half schertsend vroeg de krant Sega zich af of alle deskundigen wel op de juiste plek zitten: de linguïst Mariana Georgieva, een van de zes vrouwen in het zeventien leden tellende kabinet, wordt minister van Jeugd en Sport.

De nieuwe ministersploeg is samengesteld met een schuin oog op Brussel. Een van de problemen van Bulgarije, zei Oresjarski na een gesprek met de president over de formatie, is „het gebrek aan geavanceerde projecten die Europese fondsen kunnen absorberen.”

Brussel is essentieel bij de pogingen van Bulgarije om de schrijnende armoede te bestrijden. Daarom gaat een sleutelpositie naar Zinaida Zlatanova, voormalig hoofd van de EU-delegatie in Sofia. Zij wordt minister van Justitie en krijgt als vicepremier ook de coördinatie over de toewijzing van Europese fondsen.

„Deze twee zaken zijn vrij belangrijk in onze contacten met de Europese Commissie”, zei Oresjarski. Bulgarije kon in het verleden onvoldoende uitgewerkte plannen presenteren voor de structuurfondsen die Brussel beschikbaar heeft. Bovendien twijfelt de Europese Commissie aan de kwaliteit van de rechtsstaat in Bulgarije. Er is nog veel corruptie, rechters staan onder politieke druk, en ideologie is als bindmiddel voor partijen vaak minder belangrijk dan zakelijke belangen.

Oresjarski heeft gezegd dat hij niet zal tornen aan het harde bezuinigingsbeleid dat opeenvolgende kabinetten van verschillende signatuur hebben gevoerd. Maar hij kan niet heen om de felle straatprotesten tegen de gestegen energieprijzen en de groeiende armoede. Die protesten dwongen in februari premier Borisov, van de centrum-rechtse partij Gerb, af te treden. Gerb werd bij de verkiezingen eerder deze maand de grootste partij, maar Borisov kreeg geen steun voor een coalitie.

Er is ook een nieuw ministerie van Investeringsplanning ingesteld om beter gebruik te maken van het geld dat Brussel klaar heeft liggen.

    • Marc Leijendekker