Boebka kandidaat IOC

Sergei Boebka wil Jaques Rogge opvolgen als voorzitter van het internationaal olympisch comité IOC. De voormalig olympisch en wereldkampioen polsstokhoogspringen stelt zich vandaag waarschijnlijk officieel kandidaat. Hij is de zesde en naar verwachting laatste kandidaat die Rogge in september wil opvolgen.

De Oekraïner (49) is sinds 2008 lid van het IOC. Sinds 2005 is hij voorzitter van de Oekraïens olympisch comité. Boebka heeft voor de positie van IOC-voorzitter concurrentie van onder anderen de Duitser Thomas Bach en Ng Ser Miang uit Singapore, momenteel beide vicepresident van het IOC. Ook Richard Carrion uit Puerto Rico, de Taiwanees Ching-Kuo Wu en Denis Oswald uit Zwitserland hebben zich verkiesbaar gesteld. De verkiezing is op 10 september in Buenos Aires.

Sergei Boebka heeft nog altijd het wereldrecord polsstokhoogspringen in handen. Het record van 6.14 meter (buiten) haalde hij in 1994. Binnen sprong hij in 1993 nog een centimeter hoger. Boebka won tussen 1983 en 1997 zes WK’s achter elkaar. Hij brak het wereldrecord 35 keer (17 keer buiten, 18 keer binnen) en was de eerste die hoger dan 6 meter sprong. Tot op heden is hij de enige die boven de 6.10 meter kwam.

Op de Spelen won Boebka ‘slechts’ één keer goud, in 1988 in Seoul. In 1984 was er een boycot van de Sovjet-Unie, later was hij geblesseerd of sprong hij matig.