‘Woningcorporaties moeten stoppen met commerciële activiteiten’

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok.
Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok. Foto ANP / Jerry Lampen

Het huisvesten van mensen die weinig te besteden hebben, en meer niet. Volgens minister van Wonen Stef Blok moeten woningcorporaties met alle commerciële activiteiten stoppen en koophuizen, dure huurwoningen, winkels en kantoren onderbrengen in een apart bedrijf.

Dat staat in een vertrouwelijke notitie die de NOS in handen heeft.

Volgens Blok is het niet aan hen om de wijken leefbaar te maken; dat mogen ze overlaten aan gemeenten en andere instellingen. Corporaties mogen alleen de directe omgeving van woningen verbeteren of bijvoorbeeld huurders helpen bij schuldsanering.

De corporaties moeten als het aan Blok ligt al het commerciële vastgoed onderbrengen in een zogeheten overgangs-bv. Het gaat volgens de NOS om huizen met een huur boven de 681 euro en koopwoningen, kantoren, winkels en parkeergarages. Blok schat de waarde van dit onroerend goed op zo’n vijftig miljard euro. Corporaties bezitten nu vastgoed voor ongeveer 260 miljard euro.

Woningcorporaties investeren nu nog flink in het opknappen van wijken. Het gaat om een jaarlijks bedrag van bijna 280 miljoen euro.

    • Peter Zantingh