Beloftenteams en amateurclubs vullen eerste divisie aan

De amateurkampioenen Katwijk en Achilles ’29 hebben de beste papieren om naast de beloftenteams van Ajax en FC Twente volgend seizoen uit te komen in de eerste divisie.

Door faillissementen van AGOVV en Veendam slonk het aantal clubs op het een na hoogste profniveau afgelopen seizoen naar zestien clubs. Komend seizoen volgt uitbreiding naar twintig clubs. Dat was de uitkomst van overleg gisteren tussen de KNVB en de verenigingen uit de eerste divisie.

De bedoeling is dat er volgend seizoen twee beloftenteams en twee amateurteams toetreden. Van de beloftenteams die interesse toonden om de overstap naar de eerste divisie te maken, zijn Ajax en FC Twente het hoogst geklasseerd. Na twee jaar wordt de nieuwe opzet geëvalueerd.

Vorige week zorgde de Coöperatie Eerste Divisie (CED) voor de nodige ophef door op verzoek van tv-producent Fox akkoord te gaan met het instromen van twee beloftenteams in de Jupiler League. Dat zou ten koste gaan van de door de KNVB beoogde doorstroming vanuit de Topklasse bij de amateurs, en de kampioenen Katwijk en Achilles’29. In het voorstel van een divisie met twintig clubs bleken alle partijen zich te kunnen vinden.

Bert van Oostveen, directeur betaald voetbal van de KNVB, toonde zich blij met de oplossing. „Uitgangspunt is een competitie met 20 clubs door in principe twee amateurclubs en twee beloftenteams toe te voegen. We zullen er hard aan werken om dit zo spoedig mogelijk te kunnen bekrachtigen.” (Novum)