Amos Oz wint Kafka-prijs

Amos Oz in 2008/ Foto ANP

Israëlisch schrijver Amos Oz (1939) heeft de 13de Franz Kafka-literatuurprijs gewonnen. Dat meldt de organisatie in een persbericht.  In het verleden wonnen onder andere Philip Roth, Elfriede Jelinek en Harold Pinter de prijs.

De jury, onder leiding van de Duitse literatuurcriticus Marcel Reich-Ranicki, had in totaal twaalf internationale schrijvers op het oog voor de oeuvreprijs.

De prijs, ter waarde van een kleine 10.000 euro, wordt jaarlijks uitgereikt aan auteurs die net als Kafka met hun werk lezers aanspreken ongeacht afkomst, nationaliteit of cultuur. Internationale auteurs komen alleen voor de prijs in aanmerking als minstens twee van hun boeken in het Tsjechisch zijn vertaald.

Eind oktober zal Amos Oz samen met zijn vrouw naar Praag komen om de prijs in ontvangst te nemen.

    • Roderick Nieuwenhuis