Ai Wei Wei in Groningen

GAAN // EXPOSITIE FUCK OFF 2 26 MEI T/M 17 NOVEMBER Groninger Museum, Groningen, groningermuseum.nl

De tentoonstelling Fuck off 2 is samengesteld door kunstenaar en activist Ai Weiwei, conservator en kunstcriticus Feng Boyi en hoofdconservator van het Groninger Museum Mark Wilson. Met werk van 37 hedendaagse, Chinese kunstenaars en kunstenaarsgroepen stelt de expositie vragen bij het maatschappelijke, juridische en politieke klimaat van het huidige China. De tentoonstelling is een vervolg op Fuck off, de baanbrekende expositie die in 2000 in Shanghai werd georganiseerd door Ai Weiwei en Feng Boyi. Al snel was die expositie ten prooi gevallen aan censuur, omdat het te gevoelig werd geacht vanwege de vermeende radicale inhoud. Dertien jaar later maken de geringe artistieke vrijheid in China en de repressieve houding van de Chinese regering tegenover individuele activiteiten de tentoonstelling FUCK OFF 2 relevanter dan ooit.