Zeven partijen voor nieuwe FM-zender

Zeven partijen willen een nieuw commercieel radiostation beginnen in Nederland. Zij hebben een bod uitgebracht op de landelijke FM-frequentie van het failliete Arrow Classic Rock.

Dat heeft het Agentschap Telecom (onderdeel van het ministerie van Economische Zaken) vorige week gemeld. Mediabedrijven konden tot 22 mei een bod in dienen. Om welke bedrijven het gaat is onbekend. Op internet wordt onder meer Sanoma genoemd, maar dat is niet bevestigd.

De meeste grote aanbieders van commerciële radio, als Sky Radio Group (Sky Radio, Radio Veronica), Talpa (Radio 538, Slam!FM) en de Persgroep (Q-Music), mogen niet bieden omdat zij dan een te groot marktaandeel zouden krijgen.

Het ministerie verkoopt in veilingen vergunningen aan commerciële radiostations voor een plaats op de FM-radio.

Het frequentiepakket van Arrow Classic Rock – het zogenoemde kavel A7 – kwam vrij na het faillissement van de zender in 2009. Sindsdien is het pakket ongebruikt. Bij de vorige frequentieverdeling in 2011 bood niemand op het kavel. De overheid had gehoopt tussen 10 en 20 miljoen euro te ontvangen voor de frequentie.

Alle frequentiehouders moeten van de overheid vanaf 1 september ook hun radiozenders in digitaal formaat (DAB+) aanbieden.