Zeker elf explosies in Bagdad - dodental loopt op tot meer dan 57

Een serie bomaanslagen op markten in shi’itische buurten in Bagdad hebben aan zeker vijftig mensen het leven gekost. De vrees is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. De aanslagen passen in het patroon van toenemend geweld in Irak tussen sunnieten en shi’ieten.

De plek in Bagdad waar één van de ten minste elf bommen afging eerder vandaag. Foto AP / Khalid Mohammed

Een serie bomaanslagen op markten in shi’itische buurten in Bagdad hebben aan zeker vijftig mensen het leven gekost. De vrees is dat het dodental de komende uren nog verder zal oplopen. De aanslagen passen in het patroon van toenemend geweld in Irak tussen sunnieten en shi’ieten.

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, meldt persbureau AP. Sunnitische groeperingen en aan Al-Qaeda gelieerde organisaties in Irak hebben de afgelopen maanden hun geweldscampagne in het land stevig opgeschroefd. Shi’itische wijken zijn doorgaans het doelwit, wat de vrees voor toenemend sektarisch geweld tussen sunnieten en shi’ieten doet toenemen. Eerder gebeurde dat al een in 2006 en 2007. Duizenden mensen kwamen bij dat geëscaleerde geweld om het leven.

De meeste slachtoffers vielen in de oostelijke buurt Habibiya, schrijft AP. Twee autobommen eisten twaalf levens. In Al-Maalif gingen twee bommen vlak na elkaar af. Zes mensen werden gedood. Een uur eerder kwamen vijf mensen om bij een explosie op de drukke Sadounstraat in het centrum van de hoofdstad. Aan de Sadounstraat liggen veel klinieken, apotheken en winkels. Een autobom in het noordelijke Sabi al-Boor kostte aan acht burgers het leven.

In het oosten van Bagdad ging een bom autobom af terwijl de politie zat te wachten op de explosievenopruimingsdienst. Een burger kwam hierbij om. Een andere aanslag in het oosten van de stad eiste vijf levens. In de wijk Bayaa was een markt het doelwit van een aanslag. Zes mensen lieten het leven. Bij de drie overige aanslagen kwamen nog eens twaalf mensen om.

Er bestaan grote spanningen tussen de shi’itische regering en de sunnitische minderheid in Irak. Die spanning is opgelopen sinds de Amerikaanse troepen eind 2011 uit het land zijn vertrokken.

Alleen in de afgelopen twee weken kwamen al meer dan 300 mensen om bij aanslagen in Irak.

    • Niels Posthumus