'Ze pakken niet nóg een toptoernooi van ons af'

Apeldoorn Handbal Dames Nederland - Oostenrijk Artikel Henk Stouwdam foto eric brinkhorst Apeldoorn Handbal Dames Nederland - Oostenrijk Artikel Henk Stouwdam Voorafgaand aan de wedstrijd foto eric brinkhorst eric brinkhorst

Naam: Martine Smeets

Leeftijd: 23

Sport: Handbal

Prestaties: Landskampioen met Dalfsen 2011, 2012, 2013.

Zondag speelt het Nederlands handbalteam de eerste play-off-wedstrijd voor een plaats op het WK handbal, tegen Rusland. Wat zijn de krachtsverhoudingen tussen beide landen?

„Op papier zijn de Russinnen sterker, ze zijn de laatste tien jaar drie keer wereldkampioen geworden. Maar ze hebben een relatief nieuw team en moeten dus aan elkaar wennen. Wij hebben de afgelopen maanden als team juist stappen gemaakt. We hebben veel jonge speelsters, maar iedereen wil vechten voor elkaar. Dat is onze kracht. En we hebben de laatste maanden echt goed handbal laten zien. We zijn in elk geval niet kansloos.”

Jullie zijn de laatste twee internationale toernooien op vervelende wijze misgelopen. De Nederlandse handbalbond gaf de EK-organisatie wegens geldproblemen terug en jullie misten deelname aan de Olympische Spelen op één doelpunt. Hoe zijn jullie daar mee omgegaan?

„Het was erg frustrerend. Je traint er hard voor om dit soort toernooien te mogen spelen, laat er alles voor. Maar daardoor is er bij ons wel het gevoel ontstaan dat we niet weer een toernooi van ons laten afpakken. We zijn erop gebrand het nu wel een keer te halen.”

Maar na de mislukte kwalificatie voor de Spelen namen enkele ervaren speelsters, zoals Pearl van der Wissel, wel afscheid van het Nederlands team. Vang je dat zomaar op?

„Je mist routine die je toen wel had. Maar heel snel pakken andere speelsters de leidersrol op. Nycke Groot is bijvoorbeeld veel belangrijker geworden, binnen en buiten het veld. Dat is een natuurlijk proces. Andere speelsters moeten opstaan.”

Jij werd onlangs voor de derde keer op rij landskampioen met het vrouwenteam van Dalfsen. Na de zomer vertrek je naar de Duitse landskampioen, Thüringen. Had je het wel gezien in Nederland?

„Ik wilde al een tijdje naar Duitsland, maar door mijn studie [pedagogische wetenschappen] lukte dat niet. Nu kan het wel, en dus verhuis ik naar Thüringen. Het is toch een stapje hoger. Je komt in een betere competitie terecht, bij een echte topclub, die de laatste jaren kampioen is geworden. Van speelsters bij het Nederlands team heb ik alleen maar goede dingen gehoord over de club. En ik ben er zelf ook klaar voor. Dan is het een makkelijke keuze.”

Jij was nog een van de laatste internationals die in de Nederlandse competitie speelden. Speelsters vertrekken op steeds jongere leeftijd naar het buitenland. Wat betekent dat voor het niveau van de Nederlandse competitie?

„Dat wordt minder. We krijgen steeds jongere teams in de Nederlandse competitie, waardoor het niveau daalt en talenten nog eerder vertrekken. Het is een soort cirkel waarin je terecht komt. Dat is heel moeilijk op te lossen. Een eerste stap kan zijn dat Nederlandse clubs echt goede trainingsprogramma’s gaan aanbieden, zoals ook in Duitsland gebeurt. Dan zouden talenten misschien iets langer blijven.”

    • Arman Avsaroglu