Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

VVD moet toonbeeld van integriteit worden

De VVD wil het „integriteitsbewustzijn in de partij verhogen”. Dat gebeurt met behulp van een commissie integriteit, „vuistregels” voor actieve politici en een vragenlijst over integriteit die kandidaat-politici moeten invullen.

De vuistregels, die moeten worden ondertekend, en de vragenlijst gelden niet voor gemeenteraadsleden en wethouders van de VVD. Dat is opmerkelijk omdat onderzoek uitwijst dat juist lokale politici het gevoeligst zijn voor belangenverstrengeling.

Het partijbestuur kan niet eenzijdig regels aan lokale vertegenwoordigers opleggen. Bij de VVD gaan lokale afdelingen over de samenstelling van hun kandidatenlijst. Het bestuur hoopt echter dat lokale afdelingen de landelijke voorstellen zullen overnemen, zegt een voorlichter.

VVD-voorzitter Benk Korthals presenteerde deze maatregelen zaterdag op het VVD-congres in Maarssen. De partij reageert ermee op de ophef nadat de bekende VVD-politici Ton Hooijmaijers en Jos van Rey verdacht werden van corruptie.

Tot nu toe had de grootste partij van Nederland geen schriftelijk integriteitsbeleid, anders dan bijvoorbeeld PvdA en CDA. Wel was er een sponsorcode, die bepaalde dat kandidaten voor de VVD schenkingen en diensten van derden moeten melden aan het partijbestuur, en boven een bepaalde waarde daarvoor toestemming moeten vragen.

Maar die code is binnen de partij zo onbekend dat zelfs staatssecretaris van Financiën Frans Weekers hem bij de vorige verkiezingen schond, door een reclamezuil als cadeau aan te nemen van Van Rey. Daarvoor moest hij op gesprek bij voorzitter Korthals. Partijleider en premier Mark Rutte zei tijdens het congres dat de VVD als grootste partij van het land nu de „standaard” moet zetten op het gebied van integriteit.

Een motie van enkele VVD-leden om politici te kunnen royeren als ze onderwerp zijn van strafrechtelijk onderzoek werd door het congres met grote meerderheid verworpen. Eerder had Rutte nog gezegd dat zo’n royement bij bepaalde verdenkingen mogelijk zou moeten zijn.