Video: Arthur Conan Doyle over de oorsprong van Sherlock Holmes

Foto ANP

Eens in de zoveel tijd duiken ze op: unieke filmbeelden van wereldberoemd auteurs als Mark Twain. Op YouTube staan er nog meer, zoals het waarschijnlijk enige filmfragment van Sherlock Holmes-bedenker Sir Arthur Conan Doyle (1859-1930).

Doyle beantwoordt in deze tien minuten durende monoloog, in de zomer van 1927 opgenomen door de Oostenrijks-Hongaarse William Fox (1879-1952), de twee meest aan hem gestelde vragen: waar vond je de inspiratie voor de Sherlock Holmes verhalen en hoe werd je spiritualist?

In reactie op de eerste vraag geeft Doyle te kennen dat hij als jonge dokter zich ergerde aan de detectiveromans die hij in die tijd las. Storend vond Doyle dat de detectives in die verhalen per toeval aan hun bewijzen kwamen. Ook droegen ze nooit overtuigende argumenten aan om een stelling te onderbouwen. ‘That seemed to me not quite like playing the game’, zegt Doyle in de onderstaande video.

Doyle bedacht daarom de uiterst rationele detective Sherlock Holmes, die zijn vermoedens baseerde op wetenschappelijk onderzoek. Groot voorbeeld voor Holmes vormde Doyles oud-leraar dr. Bell, die in een oogopslag niet alleen iemands kwaal maar ook iemands beroep kon vaststellen. Bell was, net als Sherlock Holmes, een meester in de deductie

Lees hier een korte biografische schets over Arthur Conan Doyle.

    • Roderick Nieuwenhuis