Chinese oorlogsfictie: vernietig Japan, onderdruk het Westen

Covers van Chinese e-books. Beeld Junshishu.com

Hoewel Chinese schrijvers hun land alleen tegen buitenaardse wezens, ondefinieerbare terroristen en fictieve naties mogen laten vechten, is de censuur op internet wat minder strikt. Gevolg is een stortvloed aan e-books waarin Japan steevast wordt vernietigd en het Westen onder Chinees bewind komt.

Blood and Iron Reading, in China de grootste site voor militaire literatuur, ontsluit gratis zo’n 2.500 boeken die enkel digitaal beschikbaar zijn. De site trekt zo’n dertig miljoen bezoekers per maand en is vernoemd naar een speech van Otto von Bismarck, de grondlegger van het Duitse Keizerrijk. Met 140 miljoen kliks is het boek Sino-Japanese War: The Prologue to World War 3 de absolute favoriet.

Isaac Stone Fish, redacteur van het magazine Foreign Policy, verdiepte zich in de online literatuur. De fictie geeft volgens hem een uiterst realistisch beeld van de huidige spanningen, het Chinese zelfbeeld en hun vijandigheid richting de rest van de wereld. Japan is als natuurlijke vijand (onder meer vanwege een geschil over de Diaoyu-eilanden en Taiwan) altijd de gebeten hond en het Westen figureert enerzijds als bedreiger en anderzijds als een wereld in moreel verval die ‘geharmoniseerd’ moet worden naar communistisch model.

In romans komt dat Chinese leger eindelijk eens in actie

Het Gele Gevaar, een term die zijn oorsprong vindt in de negentiende eeuw en refereert aan Chinese gastarbeiders in Westerse landen, is tevens een titel van een in China verboden maar internationaal succesvol boek uit 1991. Daarin stelt de schrijver Wang Lixiong een burgeroorlog voor die uitbreekt na het roemruchte studentenprotest op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Honderden miljoenen Chinese vluchtelingen veroorzaken vervolgens internationale chaos, enkel door hun aantallen.

Wat in print niet mag, tiert nu dus welig op internet. De teneur van de meeste oorlogsfictie is overigens ideologischer, merkt Fish op. “Chinese science fiction schrijvers leven met het idee dat de wereld verenigd moet worden”, zo citeert hij Wu Yan, een literatuurprofessor aan de Beijing Normal University. “Hun gevoel zegt echter dat China is gemarginaliseerd en niet echt onderdeel uitmaakt van de wereldorde.”

Frustratie over het Chinese leger is ook één van de drijfveren voor de auteurs, ontdekte Fish. Toen hij een gepensioneerde kolonel, tevens anoniem auteur van The Last Counterattack, wees op de bewonderenswaardige staat van het Chinese wapenarsenaal, antwoordde deze: “Ja, maar we gebruiken het nooit.”

    • Steven de Jong