Verdachte 'Woolwich' zat vast in Kenia

Een van de twee verdachten van de moordaanslag van vorige week op een militair in de Londense wijk Woolwich heeft in 2010 in Kenia vastgezeten op verdenking van terroristische activiteiten. De 28-jarige Michael Adebolajo werd destijds aan de grens met Somalië gearresteerd terwijl hij op weg zou zijn naar een trainingskamp van de radicaal islamitische terreurgroep Al Shabaab. Hij werd later overgedragen aan de Britse autoriteiten.

Volgens de krant The Independent heeft de binnenlandse veiligheidsdienst, MI5, geprobeerd om Adebolajo te rekruteren. Die zou dat hebben geweigerd. MI5 geeft geen commentaar. De dienst zal zo snel mogelijk met een rapport komen over de vraag waarom ze niet eerder heeft ingegrepen, hoewel ze de verdachten wel al lang in het vizier had.

Jonathan Evans, oud-chef van MI5, waarschuwde in 2010 dat „een significante groep” Britse burgers werd getraind in kampen in Somalië. „Ik ben bang dat het slechts een kwestie van tijd is, voordat we terreur in onze eigen straten zien, geïnspireerd door degenen die nu vechten aan de kant van Al Shabaab”, zei Evans destijds. Minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, waarschuwde gisteren dat duizenden moslims in Groot-Brittannië de kans lopen te radicaliseren.

May wil snel maatregelen nemen om dat risico in te dammen. Ze wil radicale websites kunnen sluiten en extremistische groepen verbieden. Ook moeten universiteiten en moskeeën minder ruimte bieden aan zogeheten haatpredikers. May wil opnieuw met de Liberaal Democratische coalitiepartner onderhandelen over een wet op het verzamelen van communicatiegegevens. De LibDems vrezen dat opsporingsdiensten op basis van de wet zonder reden telefoongesprekken, e-mailverkeer en bezoeken aan websites van alle Britten in de gaten mogen houden.

De Britse politie heeft de afgelopen dagen negen aanhoudingen verricht naar aanleiding van de aanslag. Niet duidelijk is of die direct verband houden met de aanslag. Onder de arrestanten was ook Abu Nasaybah, een vriend van Adebolajo, die werd gearresteerd direct nadat hij bij de BBC een interview had gegeven over de zaak. Drie van de gearresteerden zijn inmiddels vrijgelaten. Een steekpartij gisteren in de buurt van de plaats van de aanslag heeft waarschijnlijk niets met de zaak te maken.

De groep Faith Matters, die strijdt tegen extremisme, meldt dat er sinds de aanslag ongeveer 150 berichten zijn binnengekomen van geweld tegen moslims – variërend van vrouwen wier hoofddoek wordt afgetrokken tot vernielingen aan moskeeën. Dat is tien keer zoveel als normaal. (BBC, AP, Reuters)