Unilever en de Spar gaan Afrika voeden

Het kabinet wil Nederlandse bedrijven helpen Afrika te veroveren door hulp aan handel te koppelen Een gedurfd plan, dat met scepsis is ontvangen Afrikanen hebben nu eenmaal weinig geld

photo: Sven Torfinn. Mozambique, Maputo, December 2012. Spar Supermarket in Maputo. Africa Rising. The economy of Mozambique is among the fastest growing. Most important factor is discovery of off-shore natural gas reserves and coal in the north of the country. Because of future prospects many foreign investors have come. And economic crisis in Europe has triggered influx of Portuguese migrants, looking for jobs and opportunities in their former colony. Wealth, rich, money, middle-class, luxury, investment, development, entertainment, generation, youth, lifestyle, cars, happiness, skyline, music, drinks. Sven Torfinn/Hollandse Hoogte

Redacteur Afrika

Wie geld wil verdienen moet in Afrika zijn. Daar worden Nederlandse bedrijven zich langzaamaan bewust van. Van de tien snelst groeiende economieën ter wereld, liggen er zes in Afrika.

Bedrijven zien dat er kansen liggen, maar twijfelen wanneer ze de stap zullen wagen. De risico’s zijn groot. Banken zijn terughoudend in het verstrekken van leningen, waardoor de rente hoog is. En in veel landen functioneert de markt niet naar behoren of moet die zelfs nog gecreëerd worden.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel, PvdA) wil bedrijven helpen om Afrika te veroveren door handel te koppelen aan hulp. Een gedurfde combinatie, die zowel door hulporganisaties als werkgeversorganisiaties met scepsis werd ontvangen.

Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, concludeerde dat Ploumen „de markt centraal stelt en niet langer de mensen”. „Een weeffout”, oordeelde VNO-NCW voorzitter Bernard Wientjes.

Bij de presentatie van het Amsterdam Initiative against Malnutrician (AIM) vorige week in Den Haag waren heel andere geluiden te horen. De zaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken was gevuld met zakenlieden en ontwikkelingswerkers, die het nu eens roerend met elkaar eens waren. „Ambitieus” en „innovatief” waren woorden die veelvuldig vielen. Bedrijfsleven was geen scheldwoord meer, maar een onmisbaar ingrediënt voor een succesvol project.

Het AIM is een project zoals Ploumen het graag ziet. Er zijn 25 partijen bij betrokken: bedrijven (Unilever, DSM, AkzoNobel, Spar, Rijk Zwaan, Rabobank), hulporganisaties (ICCO, Hivos, SNV, GAIN), de Keniaanse overheid en Afrikaanse bedrijven (Phillips Healthcare Services, Africa Bio Medica, Kinangop).

Het doel is dat in 2015 100 miljoen mensen in Afrika niet meer lijden aan ondervoeding. Om dit te bereiken, zijn tien afzonderlijke projecten bedacht in Kenia en Zuid-Afrika, van het introduceren van een nieuw merk drinkwater tot het verrijken van populaire, lokale snacks met vitaminen en mineralen. Samen omvatten ze de hele voedselketen, van de boer tot de supermarkt. Maar hoewel het doel ideëel is, doen de bedrijven mee uit commerciële motieven.

„De projecten zijn gericht op mensen met weinig geld”, zegt Marc van Ameringen, directeur van GAIN, die het project coördineert. „Veel bedrijven zagen niet hoe die projecten winstgevend konden worden. Hoe zorg je dat producten betaalbaar zijn als de investeringskosten zo hoog zijn? Kleine projecten waren in het verleden wel succesvol, maar opschalen was een groot probleem.”

De oplossing van het AIM is samenwerking. Zo kan het risico gespreid en kennis gedeeld worden. Hulporganisaties en instellingen zoals Wageningen Universiteit beschikken over veel kennis. Daar kunnen bedrijven gebruik van maken. Zo wil de Spar meer groente van boeren afnemen, maar die moeten dan wel meer produceren. Hier kunnen de landbouwexperts bij helpen.

Het budget bedraagt 25 miljoen euro. De helft komt van het ministerie, de rest van de bedrijven zelf. Dit geld komt in een investeringsfonds, te beheren door de Rabobank Foundation. Projecten krijgen geen subsidie, maar een lening tegen gunstige rente. „Wij trekken investeerders aan, zodat projecten niet ophouden als de financiering stopt”, zegt Marianne van Duin van Rabobank. „We kijken mee met de projecten en geven in een vroeg stadium aan waar de hiaten zitten. En we kijken mee. Als een project over drie jaar niet uit de pilotfase is, is het niet rendabel.”

Het moeilijkste wordt het om een nieuwe groep consumenten aan te spreken die weinig te besteden heeft. Het succes van microkrediet en mobiele telefonie in Afrika bewijst dat dit mogelijk is. „Dit project leert ons hoe we een product moeten introduceren bij deze doelgroep”, zegt Robert van der Heuvel, hoofd nieuwe bedrijfsontwikkeling bij DSM. „Ik heb veel projecten zien mislukken doordat er door subsidies geen sprake was van een marktprijs. Commercie is essentieel.”

    • Toon Beemsterboer