Uitgelicht

Film

The Constantt Gardener (Fernando Meirelles, 2005, GB/Duitsland). In Kenia gesitueerde thriller naar een boek van John le Carré over corruptie en liefde. De sociaal bewogen Tessa (Rachel Weisz), getrouwd met de in Kenia werkende Britse diplomaat Justin (Ralph Fiennes) wordt op gruwelijke wijze vermoord. Flashbacks naar het begin van hun relatie doorspekken Justins onderzoek naar haar dood. Weisz kreeg voor haar rol de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol. RTL 8, 20.30-23.00u.

Informatief

Cheetah Kingdom. De Britse natuurfilmer David Houghton begon vijftien jaar geleden een nieuw leven in Afrika. Zijn doel: het beschermen van cheeta’s. Bij de Africat Foundation in Namibië richtte hij met een team een reservaat in waar cheeta’s worden voorbereid op hun terugkeer in de natuur. Ned.1, 19.25-19.55u.

Die Magie der Aleutischen Inseln. De Aleoeten, een eilandengroep tussen Japan, Siberië en Alaska bestrijken hooguit een oppervlakte van tien vierkante kilometer. Desondanks doen jaarlijks, in de zomer, ongeveer 500 walvissen en miljoenen zeevogels de eilanden aan. Doordat koude en warme waterstromen er botsen, stijgen grote hoeveelheden plankton naar de oppervlakte, wat krill (kleine garnalen) en haring aantrekt. Die op hun beurt weer het menu vormen voor de walvissen en vogels. Arte, 19.30-20.15u.

De mooiste jongen van de klas.Wat is er overgebleven van de solidariteit, saamhorigheid en politieke overtuigingen van de jaren zeventig? Documentairemaakster Suzanne Raes (1969) groeide op in een typisch links jaren 70-milieu. Ze maakt de balans op, samen met haar oud-klasgenoten van basisschool Samenspel in Nijmegen. Documentaire in het kader van project Teledoc. Ned.2, 20.25-22.00u.

Ten oorlog. Documentaireserie waarin tv-makers Arnout Hauben, Jonas Van Thielen en Mikhael Cops langs de Europese frontlijn van de Eerste Wereldoorlog trekken. Onderweg praat Hauben met wie hij tegenkomt en registreert hij hun meest verrassende en ontroerende verhalen. Ze komen in de buurt van hun einddoel, de slagvelden van het Gallipoli. Maar eerst ligt er nog een deel van het Griekse front voor hen, langs de Struma-rivier en Thessaloniki. Eén, 20.35-21.25u.

Amusement

Blackadder II. De Blackadder-genen duiken weer op, dit keer in het 16-eeuwse Engeland, in de gedaante van Edmund, nazaat van het weerzinwekkende origineel. Blackadder raakt in aflevering 1 in de ban van zijn nieuwe knecht - een meisje dat Bob heet. Na de aflevering (23.30-00.30u.) de documentaire Blackadder rides again over de comedyserie, met een interview met Rowan Atkinson en bijdragen van onder meer Stephen Fry, Hugh Laurie, Richard Curtis, Rik Mayall en Miranda Richardson. BBC 2, 23.00-23.30u.