Opinie

Ubica

None

De verfspatten zaten tot ruim voorbij Broodje Plof. El Greco was geraakt, het kantoortje van ASA Student Young Professionals, ook de achterzijde van het stadhuis aan de Utrechtse Ganzenmarkt hadden de krakers uit de Ubica-panden besmeurd met forse pastelkleurige vlekken. Het fraaie houten stadsmeubilair: in brand gestoken. Zelfs het Dick Bruna-urinoir zat onder de verf.

Wacht even. Een Dick Bruna-urinoir?

Ja.

Jong en hoogopgeleid Utrecht babbelde alweer over andere zaken bij glaasjes witte wijn, op het terras van café Daen’s, met goed zicht op de Utrechtse bouwvakkers die de laatste ramen van het kraakpand dichtspijkerden. Marokkaanse schoonmakers van de gemeente poetsten de eerste verfvlekken weg. Ik belde aan bij Peter Pastoors (62), die op driehoog woont naast de Ubica en de hele ontruiming had gezien sinds vrijdagmiddag, toen het gerechtshof van Arnhem een hoger beroep van de krakers afwees. Om half elf ’s avonds begonnen mannen in het zwart plotseling hun verf over de Ganzenmarkt en een complete agent te smijten, wees Pastoors vanaf zijn balkon. Dáár staken ze autobanden en stadsmeubilair in brand en dáár lieten ze tot half zes ’s ochtends een verschrikkelijke sirene snerpen. Toch had hij het altijd sympathieke mensen gevonden. In de Ubica kon je nog terecht voor hulp en je kon er een bakfiets lenen. „Dit van vannacht, dat was jaren opgekropte woede: om Vloet.” Hij bedoelde Wim Vloet, de beruchte Utrechtse huisbaas die de Ubica nu heeft verkocht. Er komt een hotel met brasserie.

Toch vond ook Peter Pastoors het wel best dat het bekendste kraakpand van Utrecht was ontruimd. „Het kón niet meer.” Niet in deze binnenstad, bedoelde hij.

Nee. Niet in een binnenstad waar alle urinoirs werden voorzien van een lichtbak met een door Dick Bruna getekend plassend mannetje. Dit opdat dronken wildplassers ’s nachts beter de weg kunnen vinden. De eerste was eind vorig jaar nog door burgemeester Aleid Wolfsen zelf onthuld. Symboolbestuur voor een verkleuterde burger, die het allemaal wel prima vindt.

In 1992 waren de anarchisten gekomen. Dit nadat matrassenwinkel Ubica er in brand was gevlogen. Intussen heet deze matrassenwinkel elders een „slaapconcept waar stijl en rust elkaar vinden”.

De Utrechtse gemeenteraad kan zijn vreugde niet op. „Morgen is de wereld een stukje rechtvaardiger”, twitterde André van Schie (VVD) na de ontruiming. Ook GroenLinks-raadslid Pepijn Zwanenberg, ex-kraker, klonk opgelucht. Die maakt zich tegenwoordig hard voor citymarketing: een homovriendelijk zebrapad in regenboogkleuren.

Ja, zelfs op het linkse forum Indymedia.nl wordt de Ubica-krakers al verweten dat ze niet met hun tijd meegingen en te veel bleven hangen in „een cliché krakersgebeuren”. Ze hadden er iets van moeten maken „wat communiceert”. De anarchisten hadden zichzelf beter moeten marketen.

Margriet Oostveen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Arjen van Veelen.