Twee weken tevergeefs gezocht naar recordinternational Ingrid Visser

Twee weken geleden verdwenen de Nederlandse voormalig volleybalinternational Ingrid Visser (35) en haar partner Lodewijk Severein (57). Vandaag werd bekend dat de lichamen van de twee zijn gevonden. Ze zijn vermoord. Wat gebeurde er de afgelopen twee weken en wie was Visser?

Ingrid Visser tijdens het wereldkampioenschap in Nagoy, Japan in 2010. Foto EPA / Kimimasa Mayama

‘Desaparecidos en Murcia. Missing in Murcia’. Dat staat er op de posters die nog overal in de straten van het Spaanse Murcia hangen. Twee weken geleden verdwenen de Nederlandse voormalig volleybalinternational Ingrid Visser (35) en haar partner Lodewijk Severein (57). Vandaag werd bekend dat de lichamen van de twee zijn gevonden. Ze zijn vermoord. Wat gebeurde er de afgelopen twee weken en wie was Visser?

514 interlands voor Oranje

Visser en Severein waren in Murcia op een korte vakantie. Het stel was bekend in die stad: ze woonden er tussen 2009 en 2011, toen Visser voor de volleybalclub CAV Murcia 2005 speelde. Het was niet enige buitenlandse avontuur van Visser. Buiten Nederland en Spanje speelde ze ook in Brazilië, Italië, Rusland en Azerbajdzjan.

Visser, die met haar lengte van 1.91 meter vooral in de blokkering uitblonk, speelde tussen 1994 en 2011 514 interlands voor het Nederlands team. Daarmee is ze recordinternational. Niet alleen van de volleyballers, maar van alle teamsporters. De vermissing van Visser kwam dan ook hard aan in volleybalkringen. NRC schreef vorige week:

“Zij geniet onder volleyballers veel respect. Voor haar prestaties, de duur van haar carrière, maar vooral vanwege haar attitude als sportvrouw. Visser heeft zeventien jaar onafgebroken voor de Nederlands ploeg gespeeld. Een unicum.”

Ingrid Visser in 2009. Foto ANP / Olaf Kraak

Visser werd in Nederland drie keer kampioen en pakte ook drie keer de beker. In Spanje vergaarde ze vier titels en won ze evenveel keer de beker. In 1995 werd ze met Oranje Europees kampioen. Twaalf jaar later werd de prestigieuze World Grand Prix gewonnen en in 2009 was Oranje verliezend finalist op het EK.

Haar partner Lodewijk Severein (57) was oud-volleyballer van Martinus. Hij was een zakenman die zijn internetbedrijf HCC verkocht aan Xs4all. In 2005 werd hij mede-eigenaar van Guna Partners, een Zaanse investeringsmaatschappij. Daarvoor was hij manager van de nationale volleybalploeg en in die tijd leerde hij Visser kennen. Sinds 2005, toen Visser van haar man scheidde, hebben zij een relatie.

Een affiche voor Visser en Severein in Murcia. Foto ANP / Robin Utrecht

Sinds 13 mei vermist

Visser en Severein werden voor het laatst gezien op maandag 13 mei, na het inchecken in hun hotel. Daarna verdwenen ze en hoorde niemand meer iets van het tweetal. Visser zou de volgende niet zijn komen opdagen bij een afspraak bij een vruchtbaarheidskliniek in de stad. Donderdagavond besluiten de families aangifte van vermissing te doen bij de politie in Nederland. Die spelen de aangifte direct door naar hun collega’s in Spanje. De auto die ze huurden op het vliegveld van Alicante werd een week later teruggevonden. Netjes geparkeerd, onbeschadigd en goed afgesloten op de centrale Avenida Juan Carlos I van Murcia.

De vermissing was in Spanje aanvankelijk lokaal nieuws, maar werd een paar dagen later ook door de landelijke pers opgepikt. Kort daarop volgen Novum en ANP. Het is het startschot voor Nederlandse en Spaanse media om af te reizen naar Murcia. Een circus, schrijft nrc.next vandaag.

“Afgelopen week stond de universiteitsstad met 41.000 inwoners volop in de belangstelling van Spaanse en Nederlandse media. Een circus, ja. Maar hoewel beangstigend en overweldigend voor de familie, een noodzakelijk circus. Want het terugvinden van een vermist persoon valt of staat met media-aandacht.”

De politie raadde de familie aan via sociale media zo veel mogelijk mensen op de hoogte te stellen van de vermissing. En dus openden ze de Facebookpagina Ingrid Visser & Lodewijk Severein Desaparecidos. Ook werd er een website gebouwd ingridenlodewijk.com, en een Twitteraccount geopend.

Twitter avatar IngridLodewijk Ingrid en Lodewijk We krijgen veel #emails, #tweets, #Facebook berichten vol liefdevolle steun, zeer waardevol! RT #IngridEnLodewijk tot ze er weer zijn!

Sportwereld reageert geschokt

Wat er precies met het stel is gebeurd is nog onduidelijk. Volgens Spaanse media gaat de politie uit van een misdrijf. De twee verdachten die zijn aangehouden zouden banden hebben met de de georganiseerde misdaad. De sportwereld heeft geschokt gereageerd op de dood van Visser en Severein.

Maurits Hendriks, chef de mission voor de Olympische Spelen:

Twitter avatar FortAltCit Maurits Hendriks Verschrikkelijk nieuws. Medeleven naar nabestaanden Ingrid Visser en Lodewijk Severijn die opzoek waren naar nieuw leven….

Oud-volleybalinternational Bas van de Goor:

Twitter avatar basvandegoor Bas van de Goor Verschrikkelijk nieuws uit Spanje over Ingrid en Lodewijk. Familie en vrienden veel sterkte met dit verlies.

De plek waar de Spaanse politie de lichamen van Visser en Severein heeft gevonden. Foto EPA / Israel Sanches

    • Lex Boon