Terugblik: het weekend in boeken

In het weekend ligt de NRC Boekenblog – groot nieuws daargelaten – stil. Om die reden gaan we vanaf vandaag wekelijks op maandag terugkijken. Vandaag: het fenomeen ‘towel day’, Twitterliteratuur van Lydia Davis en de Jan Hanlo Essayprijsrel. Het overzicht: Een artikel in The Los Angeles Times over de verfilming van Faulkners modernistische klassieker As

James Franco met de cast van 'As I Lay Dying' te Cannes, op 20 mei 2013/ Foto ANP

In het weekend ligt de NRC Boekenblog - groot nieuws daargelaten - stil. Om die reden gaan we vanaf vandaag wekelijks op maandag terugkijken. Vandaag: het fenomeen ‘towel day’, Twitterliteratuur van Lydia Davis en de Jan Hanlo Essayprijsrel.

Het overzicht:

Een artikel in The Los Angeles Times over de verfilming van Faulkners modernistische klassieker As I Lay Dying door acteur, regisseur, schrijver James Franco.

Ter ere van 200 jaar Pride and Prejudice - Jane Austens klassieker verscheen in januari 1813 - een reportage in The New York Times over de Londense tentoonstelling ‘What Jane Saw’, de reconstructie van de kunsttentoonstelling van Sir Joshua Reynolds (1723-1792) die Austen zelf ooit bezocht.

Flavorwire herdenkt de Amerikaanse korte verhalenschrijver Raymond Carver (1938-1988), die gisteren 75 was geworden, met een overzicht van levenslessen van de auteur.

Op Book Riot een blogje over het fenomeen Towel Day (afgelopen zaterdag alweer de 10de), een bedenksel van Douglas Adams (The Hitchhicker’s Guide to the Galaxy).

Lydia Davis, kersvers winnaar van de Man Booker International Prize, denkt er sterk over na om Twitterverhalen te gaan schrijven, meldt The Guardian.

Op Tzum meer over een relletje naar aanleiding van de uitreiking van de Jan Hanlo Essay Prijs. Xandra Schutte, hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer weigert antwoord te geven op de vraag of het niet raar is dat zij in de jury zat van de prijs, die uiteindelijk ging naar De Groene-redacteur Marja Pruis.

Nu.nl meldt dat de Nederlandse schrijfster en voormalig anti-apartheidsactiviste Conny Braam (65) een Zuid-Afrikaanse onderscheiding krijgt.

    • Roderick Nieuwenhuis