Stukje communicatie: wil je weten waar iemand geboren is? Vraag dat dan ook!

Welkom bij les 1 van deze cursus ‘communiceren kun je leren’. In deze eerste les behandelen we misverstanden rondom de vraag ‘waar kom je vandaan’. Als je nieuwsgierig bent naar waar iemand met een kleurtje is geboren, vraag dat dan gewoon. Of nog beter: vraag het gewoon niet.

Still uit het filmpje.

Welkom bij les 1 van deze cursus ‘communiceren kun je leren’. In deze eerste les behandelen we misverstanden rondom de vraag ‘waar kom je vandaan’. Als je nieuwsgierig bent naar waar iemand met een kleurtje is geboren, vraag dat dan gewoon. De vraag ‘waar kom je vandaan?’ is op z’n minst multi-interpretabel en kan in de praktijk voor misverstanden zorgen. Nog beter: vraag het gewoon niet.

Voor iedereen met een kleurtje dat anders is dan de kleur van de meerderheid in het land waar hij of zij woont, is het een herkenbare situatie. Je staat op een feestje, borrel of receptie en wordt voorgesteld aan een of meerdere onbekenden. Om de conversatie op gang te brengen verwacht je normaal gesproken een vraag over wat je voor werk doet of waar je het feestvarken van kent. In plaats daarvan krijg je nogal eens de vraag waar je vandaan komt.

Nietsvermoedend antwoord je vervolgens: “Van m’n werk”, “Van de appie”, “Van een vriend” of “Uit Edam”. Maar dan wordt ineens duidelijk dat je gesprekspartner dat helemaal niet bedoelt, maar wil weten uit welk land je oorspronkelijk komt. En de verborgen aanname dat je dus kennelijk niet uit hetzelfde land kan komen omdat je een ander tintje hebt, is op z’n minst een klein beetje onbeleefd en best wel irritant. Draai de situatie maar eens om, zoals in dit filmpje dat een hit is op Youtube.

    • Anouk Eigenraam