Staatssecretaris: In Italië eet je niet lekker meer

Een discussie over eten maakt altijd veel passie los in Italië. Eens te meer wanneer een staatssecretaris met de achternaam Buitoni zegt dat je niet lekker meer kunt eten in Italië.

„Ik heb een negatief oordeel over de vaardigheden van Italiaanse chefs”, zei ze Ilaria Borletti Buitoni tegen het weekblad Panorama. „In Italië eten we helaas al een lange tijd niet zo lekker. We proberen te doen wat trendy is, Frans, en verwijderen ons van ons idee van koken.”

Borletti Buitoni was ondernemer en bestuurder bij een soort Natuurbeheer. Zij is getrouwd met een erfgenaam van het Buitoni-voedselimperium, inmiddels in handen van Nestlé. Boze tongen zeggen dat zij vooral staatssecretaris is geworden omdat ze 710.000 euro heeft bijgedragen aan de campagne van oud-premier Mario Monti. Diens partij speelt een bescheiden rol in de brede coalitie.

Italiaanse topchefs zijn woedend. De gebroeders Alajmo, die in Padua het restaurant Calandre runnen en in Venetië Quadri, schreven in een open brief: „Cultuur is het belangrijkste bezit van ons land en de Italiaanse keuken is deel daarvan, en bovendien vaak een hoofdreden om voor vakantie in Italië te kiezen.”

    • Marc Leijendekker