Spaanse politie: moord Visser en Severein gevolg van zakelijk conflict

Joaquin Bascunana, een afgevaardigde van de regering van het Spaanse Murcia, tijdens een persconferentie over de gevonden lichamen van van oud-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Foto ANP / Robin Utrecht

De Spaanse politie denkt dat de aanleiding voor de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein een zakelijk conflict is. De politie denkt niet dat de twee zijn ontvoerd, maar dat zij in de flat die één van de verdachten huurde zijn omgebracht.

De Nederlanders zouden de drie mannen die in de zaak zijn opgepakt persoonlijk hebben gekend, meldt ook nrc.next-redacteur Maite Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar maitevermeulen Maite Vermeulen @IngridLodewijk gingen vrijwillig naar de plaats waar ze vermoord zijn, in Molina de Segura, buiten #murcia, kenden daders waarschijnlijk
Twitter avatar maitevermeulen Maite Vermeulen @IngridLodewijk ontmoetten moordenaars voor “negocios”(zaken). Een “desencuentro importante”(groot meningsverschil) leidde tot moord #murcia

NOS-correspondent Jessica van Spengen vertelt over de persconferentie in Spanje:

Waar Visser en Severein de daders mogelijk van kenden werd op de persconferentie van vanavond in Spanje niet gezegd.

Identiteit pas na vanavond officieel vastgesteld

Overigens zal de identiteit van de twee gevonden lichamen pas vanavond officieel vast komen te staan. Vermeulen op Twitter:

Twitter avatar maitevermeulen Maite Vermeulen DNA van familie om identiteit @IngridLodewijk officieel vast te stellen komt vanavond aan in #murcia spanje

Volgens Vermeulen (die aanwezig was bij de persconferentie vanavond in Spanje) is dat DNA nodig, omdat de lichamen, na enige tijd onder de grond te hebben gelegen, volgens de Spaanse politie met het blote oog nog maar moeilijk identificeerbaar zijn.

De politie vond de lichamen gisteravond deels begraven op een citroenenplantage, in de tuin van een vrijstaand huis in Alquerías.

De autoriteiten vielen gisteren een huis in de omgeving van Murcia binnen na een tip van iemand in Valencia. Bij de inval werd een Spaanse verdachte aangehouden die de plek aanwees waar de lichamen begraven lagen - overigens op een andere locatie dan waar de inval werd gedaan. De lichamen waren op ongeveer vijftig centimeter diepte begraven.

Overzicht van zoektocht naar Visser en Severein:

Dood Visser komt hard aan bij volleybalbond

De Nederlandse volleybalbond Nevobo liet eerder vandaag weten diep geschokt te zijn door de dood van recordinternational Visser en haar partner Severein. In een verklaring aan persbureau Novum laat de bond weten:

“Door de lengte van de vermissing werd het vertrouwen in een goede afloop langzaamaan minder, maar er bleef altijd hoop. Het nieuws dat vanmorgen naar buiten werd gebracht, sloeg in als een bom.”

Met de dood van Visser raakt Nederland volgens de bond een van zijn beste speelsters ooit kwijt. Tussen 1994 en 2012 kwam Visser in totaal 514 keer in actie voor Oranje. Nevobo-voorzitter Hans Nieuwkerke stelt in de verklaring:

“Ingrid was één van de aanjagers en een stabiele, bindende factor van het Nederlands team. Ze heeft veel voor het Nederlandse volleybal betekend.”

In 2007 mocht Van Nieuwkerke de gouden bondsspeld uitreiken aan Visser vanwege haar recordstatus als international. Visser en Severein werden sinds 13 mei vermist.

Technisch directeur Bert Goedkoop van de Nederlandse volleybalbond reageert op het overlijden van ex-international Visser en haar partner Severein:

    • Niels Posthumus