Spaanse politie: gevonden lichamen hoogstwaarschijnlijk van Visser en Severein

De citroenboomgaard in Alquerías, ongeveer 12 kilometer van Murcia, waar de Spaanse politie de lichamen van oud-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein heeft aangetroffen. Visser en Severein werden sinds 13 mei vermist.
De citroenboomgaard in Alquerías, ongeveer 12 kilometer van Murcia, waar de Spaanse politie de lichamen van oud-volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein heeft aangetroffen. Visser en Severein werden sinds 13 mei vermist. Foto ANP / Robin Utrecht

De lichamen die gisteravond in de Spaanse plaats Alquerías, een buitenwijk van Murcia, werden gevonden, zijn hoogstwaarschijnlijk van de tot nu toe vermiste volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein. Honderd procent zeker is dat nog niet, heeft de Spaanse politie zojuist tijdens een persconferentie gezegd.

De politie vond gisteravond de lichamen deels begraven op een citroenenplantage, in de tuin van een vrijstaand huis in Alquerías. De politie gaat uit van een misdrijf. nrc.next-redacteur Maite Vermeulen was bij de persconferentie aanwezig:

Twitter avatar maitevermeulen Maite Vermeulen 100% zekerheid kan politie nog niet geven, maar alle aanwijzingen wijzen erop dat man en vrouw die dood zijn gevonden @ingridlodewijk zijn

De autoriteiten vielen gisteren na een tip van iemand in Valencia een huis binnen in de omgeving van Murcia, werd op de persconferentie verklaard. Daar werd een Spaanse verdachte aangehouden, die de plek heeft aangewezen waar de lichamen begraven lagen. Op een andere locatie dan waar de inval werd gedaan, lagen de lichamen op slechts ongeveer vijftig centimeter diepte begraven.

Alle aanwijzingen wijzen erop dat de gevonden man en vrouw Visser en Severein zijn, maar de politie wilde dat niet officieel bevestigen tot dna-onderzoek is gedaan. Ook de Nederlandse politie liet eerder weten er vanuit te gaan dat het om het Nederlandse koppel gaat. De politie in Spanje verwacht vandaag nog meer duidelijkheid te kunnen geven over de identiteit van de stoffelijke overschotten. De familie van de slachtoffers is vannacht om één uur ingelicht door de politie.

In tegenstelling tot wat Spaanse media eerder vandaag meldden, is er geen tweede verdachte gearresteerd, aldus de politie.

Twitter avatar maitevermeulen Maite Vermeulen Er is één verdachte aangehouden, politie wil nog niks kwijt over link met georganiseerde misdaad #murcia @IngridLodewijk

De verdachte die is aangehouden is een Spanjaard, meldt een woordvoerder van de politie in Murcia aan persbureau Novum. Volgens de burgemeester van Alquerías, Pedro Zamora, moeten de daders bekend zijn geweest met de omgeving waar de lichamen zijn gevonden, omdat het om een moeilijk toegankelijk gebied gaat. De verdachte zou volgens de krant La Verdad banden hebben met de georganiseerde misdaad, maar dat wilde de politie niet bevestigen omdat het onderzoek nog loopt. De Spaanse autoriteiten lieten weten dat het onderzoek voorlopig “geheim” blijft.

De Spaanse autoriteiten sluiten meer aanhoudingen vandaag niet uit. Er zijn meerdere daders, omdat een enkele persoon niet in staat is twee lichamen te verplaatsen naar de vindplaats, aldus de burgemeester op de persconferentie.

Vermist sinds 13 mei

Visser (35), voormalig international van het Nederlandse vrouwenvolleybalteam, en haar partner Severein (57), oud-manager van het Nederlandse vrouwenteam, werden op 13 mei voor het laatst gezien in Murcia. Ze hadden ingecheckt in een hotel in Murcia, waarna ze verdwenen en niemand meer iets van het tweetal hoorde. Nadat ze die woensdag erop hun terugvlucht naar Nederland misten, sloegen vrienden en familie alarm.

Op 22 mei werd de huurauto van het stel gevonden, geparkeerd en zonder sporen van inbraak, waardoor een auto-ongeluk of vrijwillige vlucht leek te kunnen worden uitgesloten. Vanaf dat moment richtte de politie het onderzoek op een ontvoering of moord. Hierop werd onder meer een speciale recherche-eenheid uit Madrid naar Murcia overgebracht.

De 35-jarige Visser was recordvolleybalinternational. Ze speelde tussen 1994 en 2011 514 interlands voor het Nederlands team. Lees hier meer over Visser, Severein en de zoektocht van de afgelopen weken.

    • Anouk van Kampen