Slag om de talkshows

None

Vanavond begint de televisiezomer. Knevel & Van den Brink (EO) nemen het stokje over van Pauw & Witteman (VARA). tot september. Al dan niet terecht wordt door veel kijkers het verschil tussen beide programma’s gezien als de tegenstelling tussen een linkse en een rechtse visie op de wereld.

Van die etikettering hadden Barend & Van Dorp (RTL 4) in de jaren negentig nauwelijks last, al kwamen de presentatoren van het progressieve weekblad Vrij Nederland. De grondvorm van hun programma dicteert nog steeds verschillende toonaangevende talkshows: twee presentatoren, een aantal gasten met gevarieerde achtergrond die gedurende de hele uitzending meepraten over alle onderwerpen, ook al hebben ze daar weinig sjoege van. Facultatief is de sidekick of columnist, die geacht wordt met gepeperde uitspraken het gesprek te verlevendigen.

Nu de publieke omroep moet bezuinigen en zendgemachtigden noodgedwongen fuseren, lijkt de slag om de identiteit van de talkshows heftiger dan ooit. Zo was vrijdagmiddag voor het laatst De halve maan (NTR) te zien, een door Naeeda Aurangzeb en Aad van den Heuvel gepresenteerd praatprogramma. Het was in 2010 bedoeld om in het gat te springen dat ontstaan was na het verdwijnen van de Nederlandse Moslimomroep (NMO). Maar allengs werden de onderwerpen breder dan alleen „mensen afkomstig uit landen met een islamitische cultuur” en bestreek het zo ongeveer het hele aandachtsveld van wijlen omroep Llink, van ontwikkelingssamenwerking en duurzaamheid tot spiritualiteit. Het viel moeilijk te begrijpen waarom VVD-coryfee Hans Wiegel in de laatste uitzending ondervraagd werd over ziektekosten en integriteit, of Eric Corton over het Rode Kruis. In het kader van de herzuiling wordt de zendtijd binnenkort weer toegekend aan een echte moslimomroep, die rechter in de leer zal zijn.

Aan de rechterkant van het omroepspectrum zorgde Eva Jinek met haar transfer naar de KRO voor de genadeklap voor de ontbijtshow die nu WNL op zondag heet. De uit De Telegraaf voortgekomen zendgemachtigde wilde Jinek niet meer terugzien en laat de laatste seizoensafleveringen nu presenteren door „een poule van journalisten”. De eerste, met Charles Groenhuijsen naast Janneke Willemse, beloofde weinig goeds voor een terugkeer na de zomer. Verkrampt en humorloos werkte het duo een aantal agendapunten af, nog meer doorspekt met overbekende beeldfragmenten uit het nieuws van de voorafgaande week. De netmanager zal blij zijn als hij Jinek haar plek kan teruggeven.

    • Hans Beerekamp